Vlč. Marko Škraba imenovan vicerektorom Zavoda sv. Jeronima

Predsjednik Biskupskoga povjerenstva za Papinski hrvatski Zavod sv. Jeronima u ak. godini 2019./2020., dubrovački biskup msgr. Mate Uzinić, imenovao je vlč. Marka Škrabu, svećenika Vrhbosanske nadbiskupije, vicerektorom Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima.

Vlč. Marko Škraba rođen je 22. studenog 1989. godine u Bugojnu, Bosna i Hercegovina, od oca Pave i majke Zorice r. Arežina. Rodom je iz župe Svete Terezije od Djeteta Isusa – Bistrica u Uskoplju – Gornjem Vakufu u Vrhbosanskoj nadbiskupiji.

Osnovnu školu je pohađao i završio u Uskoplju. Nakon završetka osmog razreda, 2004. godine upisuje se u Nadbiskupsko Sjemenište u Katoličkom Školskom Centru „Petar Barbarić“ u Travniku. Opću gimnaziju u Travniku završava 2008. godine. Akademske godine 2008/2009. upisuje se na Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Sarajevu, te istovremeno ulazi u Vrhbosansko bogoslovno sjemenište kao kandidat Vrhbosanske nadbiskupije.

Diplomirao je 12. studenog 2013. godine. Primio je sveti Red đakonata u župi svetoga Antuna Padovanskog u Žepču 1. prosinca 2013. godine. Đakonski pastoralni praktikum je obavljao u župama Glavosjeka Sv. Ivana Krstitelja u Odžaku i Uznesenja Blažene Djevice Marije – Stup, Sarajevo. Uzoriti Vinko kard. Puljić, nadbiskup Vrhbosanski, zaredio ga je za prezbitera 29. lipnja 2014. godine u Sarajevskoj katedrali.

Od kolovoza 2014. do kolovoza 2016. godine, obnašao je i službu župnog vikara u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije – Stup, Sarajevo. U rujnu 2016. godine ga uzoriti Vinko kard. Puljić, nadbiskup Vrhbosanski, šalje u Rim na poslijediplomski studij iz liturgike na Liturgijskom institutu Papinskog  Atenea Svetoga Anzelma u Rimu gdje je i magistrirao sredinom akademske godine 2019/2020. na temu: Quadragesimale Ieiunium. Razvoj Korizme u pojedinim izvorima rimske liturgije (Povijesno-liturgijski pregled). Iste akademske godine nastavio je studij prema doktoratu.

Na službu zavodskoga vicerektora, s mandatom na pet godina, stupa s danom imenovanja.