Vjernici Sisačke biskupije u crkvi sv. Jeronima

Mons. Vlado Košić

U sklopu zahvalnog hodočašća za ponovnu uspostavu Sisačke biskupije, tristotinjak vjernika iz župa Sisačke biskupije, predvođeni biskupom Vladom Košićem, na koncu svoga boravka u Rimu posjetili su 7. listopada 2010. hrvatsku crkvu i Zavod sv. Jeronima.

Prije misnog slavlja rektor crkve i Zavoda sv. Jeronima mons. Jure Bogdan vjernicima je ukratko protumačio povijest i značenje same crkve kao i Zavoda koji u svoje okrilje već stoljećima primaju hodočasnike i svećenike iz Domovine i svijeta.

U misnom slavlju predvođenom biskupom Košićem sudjelovali su i rektor Zavoda mons. Bogdan, kancelar ponovno uspostavljene Sisačke biskupije preč. Marko Cvitkušić, župnik župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Pešćenici, generalni vikar mons. Josip Ćorić, župnik župe sv. Petra u Ivanić Gradu, kao i dvadesetak svećenika Sisačke biskupije te nekolicina svećenika studenata iz Zavoda sv. Jeronima.

Na početku misnoga slavlja, rektor Zavoda mons. Bogdan izrazio je biskupu i vjernicima riječi dobrodošlice. Nakon pozdrava rektora, biskup Košić izrazio je riječi radosti i zahvale što u svome okrilju Zavod sv. Jeronima prima i dvojicu svećenika iz ponovno uspostavljene Sisačke biskupije, to su mladomisnik Ivan Grbešić koji studira duhovnost te prošlogodišnji mladomisnik Anđelo Maly na studiju biblijskih znanosti.

Riječi homilije uputio je generalni vikar mons. Josip Ćorić. “Pri kraju našeg zahvalnog hodočašća za ponovno uspostavljenu našu Sisačku biskupiju, nalazimo se u hrvatskoj crkvi Sv. Jeronima koja zajedno sa Zavodom sv. Jeronima čini jedan hrvatski otok. Svaka država u glavnim gradovima s državama s kojima ima diplomatske odnose, ima svoja veleposlanstva ili konzulate, čija je zadaća da zakonski štiti svoje građane dok su u dotičnoj zemlji. Zavod sv. Jeronima, zajedno sa svečevom crkvom kroz stoljeća su bili dom brojnim našim ljudima, i ne samo njima”, rekao je mons. Ćorić.