U Rimu proslavljen blagdan sv. Nikole Tavelića i održan jesenski susret hrvatskih rimskih studenata

U organizaciji Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu 14. studenoga 2021. svečano je proslavljen blagdan svetog Nikole Tavelića mučenika, te upriličen jesenski susret hrvatskih rimskih studenata.

            Svečano koncelebrirano misno slavlje u hrvatskoj crkvi sv. Jeronima predslavio je Ivan Kunčević, svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije, doktorand moralne teologije na Alfonzijanskoj akademiju u Rimu, uz koncelebraciju rektora Marka Đurina, vicerektora Marka Škrabe, duhovnika Alana Modrića DI, fra Darka Teperta OFM, generalnog tajnika za formaciju i studije Reda manje braće u Rimu, don Peju Orkića SDB, ravnatelja Salezijanskog instituta svetog Tarzicija te oko 25 drugih svećenika studenata i onih na različitim službama u Rimu.

            U svojoj propovjedi vlč. Kunčević, inspiriranoj na životu i djelu sv. Nikole Tavelića te svetopisamskim tekstovima, govorio je o razlici između mučeništva i mučenja. Mučenje je određeno stanje koje svaki vjernik, svećenik, student može proživljavati unutar sebe kada u svome životu ne pronalazi jasni smisao i kada ne živi životom koji ga ispunjava i koji ima viši cilj. Sa druge strane mučeništvo, po primjeru sv. Nikole Tavelića, jest život življen s drugima i za druge, inspiriran idealima za koje je čovjek spreman položiti svoj život. Okupljenu zajednicu pozvao je na nasljedovanje Isusa Krista po primjeru i zagovoru sv. Nikole Tavelića.

            Na kraju Mise rektor Đurin zahvalio je vlč. Kunčeviću na predslavljenju i na prigodnoj propovijedi te pozdravio sve nazočne, studente i studentice, a na poseban način veleposlanika Bosne i Hercegovine pri Svetoj Stolici gospodina Igora Žontara. Napomenuo je kako predstavnici veleposlanstava Republike Hrvatske nisu mogli nazočiti radi organizacije sutrašnjeg posjeta predsjednika Republike Hrvatske gospodina Zorana Milanovića Svetoj Stolici. U svome obraćanju rektor Đurin zahvalio je i svima koji su dali svoj obol u pripremi novog Hrvatskog rimskog adresara 2021./2022. koji ima za cilj međusobno povezivanje i upoznavanje. Na kraju mise novi je adresar predstavio član Zavoda Matej Filipović, svećenik Požeške biskupije.

            Liturgijsko pjevanje animirao je zbog svećenika iz Zavoda sv. Jeronima, za orguljama je Bruno Diklić, također član Zavoda, a u asistenciji su, uz ceremonijara Ivana Lukića, bili salezijanski bogoslovi.

            Nakon svete Mise i predstavljanja adresara uslijedilo je zajedničko druženje koje je radi epidemiološke situacije ove godine bilo održano u predvorju Zavoda.

 

Bojan Ivešić

Foto: Hrvoje Zovko