U Rimu preminuo Giorgio Croci

U 85. godini života u petak 16. travnja navečer preminuo je u Rimu ing. Giorgio Croci, jedan od vodećih svjetskih stručnjaka strukturalnoga inženjerstva, na poseban način posvećen obnovi i zaštiti brojnih kulturnih spomenika diljem Italije i cijeloga svijeta.

Prof. Croci je tijekom dugog niza godina radio i na obnovi Hrvatske crkve sv. Jeronima u Rimu. Njegovom je zaslugom i pod njegovim vodstvom prije dvadesetak godina izvedena vrlo zahtjevna obnova krovne konstrukcije crkve koja je prijetila urušavanjem. Također, u nedavnoj strukturalnoj i umjetničkoj restauraciji crkve izvedenoj od 2017. do 2020. godine prof. Croci je, zajedno s ing. Aymenom Herzallom iz Studija Croci, projektirao nacrte statičkog učvršćivanja kripti, zidova i stropova pokrajnjih kapela, te svodova i potkrovlja crkve.

 

Prof. Croci rođen je 1936. godine u Rimu. Diplomirao je građevinarstvo na rimskom sveučilištu Sapienza 1960. godine, a tijekom godina sa svojim “Studio Croci e Associati” specijalizirao se za obnovu kulturne baštine.

Nadzirao je projekt obnove bazilike sv. Franje u Asizu nakon velikog potresa 1997. godine. Radio je također na obnovi Panteona, Koloseja, arheološkog kompleksa Palatin u Rimu, bio je voditelj strukturalne konsolidacije „kosog“ tornja u Pisi. U suradnji s Unescom radio je i na obnovi kulturne baštine diljem svijeta poput hramova Angkor u Kambodži te je bio član Unescovog odbora za zaštitu jeruzalemske tvrđave. Bio je predsjednik Znanstvenog odbora za analizu strukturalnih problema pri ICCROM-u (Međunarodni studijski centar za konzervaciju i restauraciju kulturne baštine), a poslije toga i počasni predsjednik.

Za svoj nemjerljivi doprinos u obnovi kulturne baštine primio je brojna priznanja i nagrade u Italiji i diljem svijeta.

Sprovodna misa bit će održana u utorak 20. travnja u crkvi San Lorenzo in Damaso u Rimu.