U Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu održan korizmeni koncert „Križu Svetom“

U subotu 9. ožujka 2024. u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu održan je korizmeni koncert pod nazivom „Križu Svetom“ Hrvatske kulturno umjetničke udruge Sveti Martin iz Svetog Martina na Muri, osnovane 1995. godine u svrhu obogaćivanja društvenog života Općine i želje da se očuva kulturna i etno baština kraja.
Koncert je osmislio te dirigirao voditelj Zbora te predsjednik Udruge, 27-godišnji student Kraljevne glazbene akademije u Ujedinjenom Kraljevstvu, Dominik Padarić, a ulogu moderatora vršila je Anđelka Klemenčić. Zanimljivost je da je jedna od članica Zbora i Chriztel Renae Aceveda (pobjednica Supertalenta 2023.) koja je, između ostaloga, solirala na međimurskom dijalektu.
Idejno, koncert je nastao iz želje za očuvanjem i prezentacijom pučkih korizmenih popijevki i pjesama iz cijele Hrvatske, kao i prezentacijom međimurske svetomartinske nošnje. Izvedbom ovog koncerta u Rimu željelo se pridonijeti očuvanju identiteta, izvornog glazbenog stvaralaštva i tradicije, te kulturne i etno baštine.
Koncert je bio prožet svojevrsnom dramaturgijom. Sama tema je izrazito teška, što je popraćeno i izričito teškim glazbenim notama koje su isprepletene tokom koncerta. Slušatelj se od samog početka mogao staviti u položaj promatrača Križnog puta jer sam koncert prati Spasitelja Isusa Krista na njegovoj kalvariji.
Na završetku koncerta zahvalne govore uputili su: Marko Đurin, rektor Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima; Martin Srša, načelnik Općine Sveti Martin na Muri; te Dominik Padarić, voditelj Zbora i predsjednik Udruge.

Foto: Mate Žilić