U crkvi Gospe od utjehe na Rimskom Forumu proslavljen blagdan sv. Leopolda Bogdana Mandića

Na blagdan sv. Leopolda Bogdana Mandića u srijedu 12. svibnja u crkvi Gospe od Utjehe na Rimskom Forumu (Chiesa Santa Maria della Consolazione al Foro Romano) svečano je proslavljen blagdan ovog svetog ispovjednika. Svetu je misu predvodio mons. Paolo Ricciardi, rimski pomoćni biskup zadužen za pastoral bolesnika. Na misi su sudjelovali svećenici iz Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima koji su svojom pjesmom, pod vodstvom vlč. Daria Hrge, obogatili liturgijsko slavlje. Svetu je misu izravno prenosila TV2000. Uz druge svećenike, koncelebrirali su rektor Zavoda sv. Jeronima Marko Đurin i vicerektor Marko Škraba. Na misi je sudjelovalo i nekoliko hrvatskih sestara redovnica koje žive u Rimu te nekoliko drugih članova hrvatske rimske zajednice.

U svojoj propovijedi mons. Ricciardi je istaknuo kako je sv. Leopold Bogdan Mandić zaštitnik oboljelih od raka te se na poseban način obratio onima koji se bore s tim zloćudnim bolestima istaknuvši kako nisu sami jer se u ovoj crkvi u ovoj svetoj misi na poseban način moli za njih, kao i redovito svakog petka: Ako se boriš s tim zlom, već duže vrijeme ili od nedavno, znaj da nisi sam, da je tu netko tko moli za tebe, po zagovoru sv. Leopolda. Nisi sam, iako ti se možda ponekad čini, i to s pravom, da si ostavljen od sviju. Potom je spomenuo kako želimo večeras moliti dar ozdravljenja, ali još više dar ljubavi, ljubavi Dobroga Pastira koji svoj život polaže za svoje ovce, koji svaku od svojih ovaca poznaje i doziva po imenu. Napomenuo je kako je upravo sv. Leopold imao taj dar prepoznavanja onoga što je u ljudskim srcima. On se, poput Isusa, prigibao pred svakim grešnikom tješeći ga i ozdravljajući ga, preuzimajući teret njegovog grijeha na se, stavljajući uvijek ispred grijeha neizmjerno Božje milosrđe, a ispred bolesti i smrti Onoga koji je svojim uskrsnućem pobijedio smrt. Zatim je nastavio kako je sv. Leopold primjer ispovjednika o kojem govori papa Franjo: ispovjednik koji čeka i prihvaća, koji ne gubi strpljenje i koji je spreman prihvatiti svakoga, baš poput Isusa Dobroga Pastira te je naglasio: Sv. Leopold je osobno proživio iskustvo raka, ali još je više sa svom strpljivošću liječio rak duše tolikih ljudi, i dodao kako bolesnicima nije dovoljna samo terapija nego da imaju potrebu za blizinom i za ljudskim odnosom u kojem će pronaći podršku. Zato je Crkva pozvana biti blizu svakom bolesniku, a isto tako i svaki bolesnik može u sv. Leopoldu pronaći sveca koji je njemu blizu. Na kraju je mons. Ricciardi spomenuo i kako je sv. Leopoldu jako stalo i do ekumenizma i jedinstva kršćana te je završio citirajući riječi sv. Leopolda koje je znao uputiti onima koji su dolazili kod njega na ispovijed: Ne boj se. Vidiš, i ja sam grešnik poput tebe. Da Gospodin svojom brižnom rukom ne bdije nada mnom, i ja bih bio poput tebe, i još gori od tebe.

Pri kraju svete mise riječi zahvale uputio je rektor crkve fra Roberto Papini, OFM Cap., te je potom mons. Ricciardi udijelio svečani završni blagoslov s relikvijom sv. Leopolda.

Crkvom Santa Maria della Consolazione na Rimskom forumu upravljaju franjevci kapucini te ona polako postaje rimskim svetištem sv. Leopolda Mandića. U toj se crkvi, na oltaru rana (Stigme) svetog Franje čuva relikvija “ex corpore” sv. Leopolda koja je stigla iz njegova Svetišta u Padovi 8. ožujka 2020. Sv. Leopold Mandić je proglašen zaštitnikom oboljelih od raka 11. veljače 2020. te se u ovoj crkvi redovito svakoga petka odvija pobožnost njemu u čast te sveta misa.