Svećenici Zavoda sv. Jeronima u Splitu i okolici

CH7A4988Povodom biskupskoga ređenja dosadašnjega rektora msgr. Jure Bogdana, svećenici studenti Zavoda sv. Jeronima zajedno s vicerektorom vlč. Marko Đurinom boravili su od 26. do 29. veljače u Splitu i okolici. S njima su također bili predstavnici drugih papinskih zavoda u Rimu: Éric Sylvestre – rektor Papinskoga kanadskog Zavoda i predsjednik Zbora papinskih zavoda u Rimu, Dirk Smet – rektor Papinskoga belgijskog zavoda, Tamás Tóth – rektor  Papinskoga mađarskog crkvenog instituta te Bogusław Kośmider – nekadašnji rektor Papinskoga poljskog instituta. Za vrijeme svoga boravka posjetili su i neka važnija vjerska i kulturna mjesta u Splitu, Solinu, Trogiru i Sinju.

Stigavši 26. veljače popodne u Split, svećenici Zavoda smjestili su se u Nadbiskupsko sjemenište gdje ih je dočekao ravnatelj don Jure Bjeliš.

Sljedeći je dan, subota, 27. veljače, bio sav u znaku biskupskoga ređenja msgr. Jure Bogdana. Sveta misa ređenja slavljena je u konkatedralnoj crkvi sv. Petra. Glavni je zareditelj bio splitsko-makarski nadbiskup msgr. Marin Barišić, a suzareditelji zagrebački nadbiskup Josip kardinal Bozanić i vojni ordinarij u miru msgr. Juraj Jezerinac. U koncelebraciji je bilo četrdesetak biskupa iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja te preko 400 svećenika. Pratitelji ređenika bili su njegov sumještanin iz Donjega Doca msgr. Pavao Banić, kanonik i makarski župnik, i vicerektor Đurin. Zavod je darovao msgr. Bogdanu prsni križ s motivom hrvatskoga pletera, kojeg inače na dar dobivaju svi novozaređeni biskupi ex-alumnusi Zavoda.

Opširno izvješće o ređenju s homilijom i završnim obraćanjima možete pronaći OVDJE.

U nedjelju ujutro, 28. veljače, svećenici Zavoda razgledali su povijesnu jezgru Splita, Dioklecijanovu palaču. Cijeloga ih je dana kao vodič pratio dr. don Josip Dukić, profesor crkvene povijesti na KBF-u u Splitu. Kasnije su u katedrali sv. Dujma koncelebrirali na prvoj svetoj misi koju je msgr. Bogdan predvodio kao biskup. U koncelebraciji su bili također nadbiskup msgr. Marin Barišić i apostolski nunciji nadbiskupi msgr. Martin Vidović i msgr. Petar Rajič.

Opširno izvješće o biskupskoj mladoj misi s homilijom biskupa Bogdana možete pronaći OVDJE.

Zatim su se svećenici Zavoda uputili u Solin gdje su posjetili hrvatsko prasvetište Gospe od Otoka i razgledali gradilište nove crkve. Dočekao ih je župnik don Ranko Vidović i ukratko predstavio život ove župe koja obiluje mladim obiteljima i željno očekuje dovršenje crkve koja odgovara njihovim potrebama. Prof. Dukić pak protumačio je povijesno značenje Gospinog otoka u vjerskom i nacionalnom pogledu.

Nakon Gospinog otoka posjetili su iskopine antičke Salone. Zaustavili su se na grobu svećenika arheologa svjetskoga glasa don Frane Bulića, obišli baziliku na Manastirinama s nekadašnjim grobom svetoga Dujma, te vidjeli Episkopalni centar. Tu ih je osobito dojmilo kako se na temelju arhitektonske raspodjele Episkopalnoga centra (krstionica, krizmaonica, bazilika) može točno pratiti tijek kršćanske inicijacije (krst, potvrda, euharistija).

U predvečerje svećenici su stigli i u grad Trogir. Tamo ih je dočekao župnik don Vinko Sanader i proveo kroz katedralu sv. Lovre. Prof. Dukić je predstavio dragocjenosti te crkve, Radovanov portal, kapelu sv. Ivana Trogirskog i krstionicu. Obradovalo ih je što se u krstionici nalazi kameni reljef sv. Jeronima, rad kipara Andrije Alešija iz XV. stoljeća, koji se na kreativan način razlikuje od uobičajenih prikaza ovoga svetca. Posjet Trogiru je nastavljen obilaskom stare gradske jezgre pod stručnim vodstvom trogirskoga povjesničara umjetnosti prof. dr. Ive Babića koji im je na živ i neposredan način ispripovijedao povijest Trogira.

U ponedjeljak, 29. veljače rano ujutro, svećenici Zavoda uputili su se u Sinj. U Svetištu Gospe Sinjske koncelebrirali su na svetoj misi koju je predvodio vojni biskup msgr. Jure Bogdan. Naime, kako je objasnio biskup Bogdan, od ulaska u malo sjemenište 1969. godine svake godine neprekinuto dolazi na zavjet u ovo svetište kako bi Gospi preporučio sebe i svoje svećeničko poslanje. Također su koncelebrirali franjevački provincijal fra Joško Kodžoman, gvardijan fra Petar Klapež, župnik fra Ante Bilokapić i svećenici samostana.

Opširno izvješće o svetoj misi u Sinju s homilijom biskupa Bogdana možete pronaći OVDJE.

Nakon svete mise i susreta sa samostanskom zajednicom, svećenici Zavoda razgledali su Samostansku zbirku koju im je predstavio fra Gabrijel Hrvatin Jurišić. Pozdravivši ih na latinskome jeziku, proveo ih je kroz sinjsku povijest od antičkih vremena do danas. Boravak u Sinju zaključili su posjetom novom Muzeju Sinjske alke gdje ih je dočekao predsjednik Viteškog alkarskog društva Stipe Jukić. U večernjim satima vratili su se u Rim.