STEPINČEVO, RIM, 10. veljače 2014.

Alojzije Stepinac

Alojzije Stepinac

Hrvatska rimska zajednica svečano je obilježila 10. veljače 2014., liturgijski spomen i obljetnicu smrti blaženoga Alojzija Stepinca. Koncelebrirano večernje misno slavlje u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu predvodio je kardinal Angelo Amato, pročelnik Kongregacije za kauze svetih. U koncelebraciji je sudjelovalo sedamdeset svećenika među kojima su bili: rektor Papinskoga hrvatskoga zavoda sv. Jeronima msgr. Jure Bogdan, vicerektor Marko Đurin,  duhovnik p. Mihály Szentmártoni SJ, nekoliko rektora papinskih rimskih zavoda, više profesora s crkvenih i državnih sveučilišta u Rimu, svećenici studenti iz Zavoda sv. Jeronima te drugi hrvatski svećenici koji studiraju ili djeluju u Rimu. Bilo je i više svećenika iz raznih naroda, štovatelja bl. Alojzija Stepinca. U asistenciji su bili bogoslovi iz Papinskog zavoda Germanicum et Hungaricum. Na misi su bili veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici Filip Vučak, veleposlanik Bosne i Hercegovine pri Svetoj Stolici Slavica Karačić te više hrvatskih diplomatskih službenika pri Svetoj Stolici i u Italiji. Uz hrvatske vjernike iz Rima, te velik broj  hrvatskih redovnica, na misnome slavlju sudjelovali su brojni bogoslovi i sjemeništarci kao i talijanski vjernici štovatelji bl. Alojzija Stepinca. Za ovu prigodu neki hrvatski vjernici su doputovali iz Firence, Caserte i Napulja. Sv. misa slavljena je  talijanskome jeziku uz pjevanje hrvatskih litrugijskih pjesama. Misno slavlje animirao je zbor župe sv. Marka iz Makarske, koji su došli u Rim zajedno sa svojim župnikom msgr. Pavlom Banićem. Za orguljama je bio Umberto Kostanić, a zborom je ravnala s. Gracija Akmadžić.

„U petak popodne izvijestio sam Svetoga Oca kako su liječnici ocijenili znanstveno neobjašnjivim predmnijevano čudo, koje je predstavila Postulatura za kanonizaciju blaženog mučenika Alojzija Stepinca, kardinala i nadbiskupa zagrebačkog. Papa Franjo se jako obradovao zbog ovog važnog koraka. Potom mi je rekao kako je već od mladosti u Argentini pratio s velikim zanimanjem zbivanja s hrvatskim mučenikom. Pri tome je spomenuo i neke meni nepoznate pojedinosti. Unatoč tjelesnoj klonulosti, njegov duh vjere zadržavao je lucidnost nepokolebljive vjernosti Evanđelju, koja se nije slomila ni uslijed najokrutnijih mučenja” – rekao je na početku homilije kardinal Amato, u kojoj se osvrnuo i na mučeništvo bl. Miroslava Bulešića, te blaženih redovnica Drinskih mučenica, na čijim je beatifikacijam i sam sudjelovao kao izaslanik Svetoga Oca.

U nastavku homilije, kardinal Amato istaknuo je mučeništvo kao jedan od puteva nasljedovanja Isusa Krista što ga je prošao i sam bl. Alojzije Stepinac:  „Međutim, nasljedovanje Krista, prije ulaska u vječnu radost neba, očituje se kao križni put. Sam Isus, prije blaženog preobraženja, naviješta ovaj životni zakon: »Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka danomice uzima križ svoj i neka ide za mnom« (Lk 9,23). Blaženi Alojzije Stepinac živio je doslovno ove Isusove riječi. Jednog dana je zapisao: ‘Ako te ljudi nepravedno osuđuju, osobito ako se ikada dogodi da budeš optužen za tvoju vjernost Kristu, raduj se i veseli, jer Isus pati s tobom. Kad se pati s Isusom, sve postaje puno lakše’. Upravo po završetku Drugog svjetskog rata započelo je – osobito u narodima nad kojima je gospodario komunistički režim – razdoblje vjerskog progona, negiranja slobode i svakodnevnog mučeništva…”

„…Što nas poučava ovaj naš hrabri Blaženik? Poznajemo korijene vjerske mržnje i protukatoličkog bijesa; to je neprijateljska čovjekova država suprotstavljena Božjoj državi. Zbog toga se i danas kao i jučer, Evanđelju opire, ismijava ga se i odbacuje. Danas se otvoreno napada katolička vizija muškarca, žene, braka, odgoja mladih, poštovanja i dostojanstva ljudskog života od začeća pa do prirodnog završetka. Vrline se ismijava, a poroke veliča. Evanđeoska blaženstva zamjenjuju nasilni i prijestupnički stavovi. Sloboda, koju protuevanđeoska ideologija prisvaja sebi, oduzima se onima koji ju poimaju drukčije. Ono što se ne može razumno prihvatiti, nameće se grubom i prisilnom klevetničkom propagandom. To je otrovana klima u ovome svijetu obrnutih vrijednosti u kojem živimo– zaključio je kardinal Amato.

Na kraju euharistijskog slavlja rektor Zavoda sv. Jeronima, msgr. Jure Bogdan, pozdravio je sve nazočne i uputio riječi zahvale kardinalu Angelu Amatu. Msgr. Bogdan je zatim na hrvatskom jeziku pročitao poruku predsjednika Hrvatske biskupske konferencije, zadarskoga nadbiskupa msgr. Želimira Puljića koji je u pismu zahvalio kardinalu Amatu na njegovoj nazočnosti na beatifikaciji Miroslava Bulešića u Puli prošle godine.