Riječ pozdrava na početku sv. mise za Domovinu u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu, 31. svibnja 2015., nedjelja (Jure Bogdan)

Okupljeni smo večeras na molitvu u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima, kao kršćani i vjernici, i istovremeno kao domoljubi. Posebnost ove svete mise na svetkovinu Presvetog Trojstva je molitva za Domovinu, što ju organiziramo povodom dana Državnosti Republike Hrvatske 25. lipnja. Razloga je puno radi kojih danas slavimo sv. misu za domovinu. Krajem lipnja – krajem akademske godine smo uglavnom odsutni pa nas je teže okupiti na molitvu u našu nacionalnu crkvu.

Naša Domovina u svim svojim dijelovima je u velikim potrebama. Dovoljno je izdvojiti dva događaja: zbivanja na trgu sv. Marka u Zagrebu prošlog tjedna te iščekivanja i pripreme za pastoralni pohod sv. Oca Bosni i Hercegovini, slijedeće subote, 6. lipnja.

«Ako Gospodin kuće ne gradi, uzalud se muče graditelji» (Ps. 127, 1) kaže Sveto Pismo. «Ako li Gospodin grada ne čuva uzalud stražar bdi» (Ps. 127,2). Svjesni smo da nam svako dobro dolazi od Boga i stoga večeras upravljamo naše molitve dobrome Bogu, za našu Domovinu, za sve njezine stanovnike, za njihov napredak, za opće dobro sviju, za dobro svakoga od nas…

U našim molitvama večeras se posebice spominjemo onih koji su Domovini dali najviše što se može dati… vlastiti život… Molimo za pokojne hrvatske branitelje. Mislimo i molimo i na sve one koji su u posljednjem ratu i poraću duboko ranjeni u svojoj duši, u svojim srcima, u svojim pravima, na sve one koji su prezreni, napušteni, nezaposleni, koji gube smisao vlastitog postojanja, pa nažalost i ruku dižu na sebe… Molimo dobrog Boga da na nanesena zla i nepravde, ne odgovaramo zlom, nego dobrom.

Molimo za sve nas ovdje okupljene, za sve stanovnike naše Domovine, da nam srca ne budu zatrovana mržnjom i egoizmom… Neka budu ispunjena ljubavlju, Kristovom ljubavlju. Neka zakon ljubavi, poštovanja najprije samih sebe, vlastitih vrijednosti i dostignuća, a onda uvažavanja i poštovanja svih ljudi, onih jednakih nama  istih kao mi, i onih drugih i drugačijih od nas, bude zakon našeg života…

Naše molitve upravljamo i za sve one koji promiču javno dobro, kojima je demokratskim načinom dano povjerenje da budu čuvari i promicatelji općeg dobra u našem društvu. Želimo da naša domovina bude zemlja mira, blagostanja, napretka, pravde, siguran, slobodan, samostalan, pravedno i pravno uređeni dom za sve koji u njemu žive.

Mislimo i na sve one koji imaju pravo, dužnost i povlasticu govoriti javno u medijima. Neka njihova javno izgovorena ili napisana riječ, i poruke svih medija budu u službi općeg dobra. Neka to bude promicanje vrijednosti vlastitih europskoj uljudbi koja u svojim  temeljima i u svojim korijenima ima sveto Pismo.

U ovoj svetoj misi, kojoj predsjeda msgr. Dražen Kutleša biskup porečki i pulski kojeg srdačno pozdravljam, uz nas koji se redovno okupljamo u crkvi sv. Jeronima na slavlja misnih otajstava, sudjeluju  također i članovi „Družbe „Braće hrvatskog zmaja“ koji se nalaze na hodočašću u Rimu što ga organiziraju povodom 110. obljetnice Družbe i 25. obljetnice obnove njezinoga rada. S nama su večeras i vjernici iz župe sv. Andrije iz Dubrovnika, zajedno s don Stankom Lasićem. Sve Vas hodočasnike i sve Vas koji ste večeras u crkvi srdačno pozdravljam.

Želimo večeras u ovoj svetoj misi zahvaliti dobrome Bogu i na dobrim ljudima koji se tiho, anonimno žrtvuju u svim sferama javnog i privatnog života naše Domovine, nesebično radeći za opće dobro sviju, boljitak i napredak Hrvatske domovine.

A sada. Skrušimo se u tišini pred Gospodinom. Molimo dobroga Boga, koji nam dolazi pod prilikama kruha i vina i u ovoj misnoj žrtvi, da nam oprosti sve grijehe koje smo učinili jer nismo ljubili i poštovali sebe. Oproštenje molimo od Gospodina i za sve grijehe koje smo počinili protiv svoga bližnjega, protiv brata čovjeka.