Rektor Zavoda sv. Jeronima primio Vjekoslava Bevandu predsjedatelja Vijeća ministara Bosne i Hercegovine

000IMG_0919Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine gospodin Vjekoslav Bevanda pohodio je 22. studenoga Hrvatsku crkvu sv. Jeronima i Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima u Rimu. Posjet crkvi i Zavodu uslijedio je nakon susreta gospodina Bevande s papom Franjom, državnim tajnikom Svete Stolice nadbiskupom Pietrom Parolinom i tajnikom za odnose s državama nadbiskupom Dominiqueom Mambertijem.

Predsjedatelja Vijeća ministara BiH s izaslanstvom dočekao je rektor Zavoda msgr. Jure Bogdan ispred Hrvatske crkve sv. Jeronima odakle su se uputili u crkvu kako bi se upoznali sa duhovnim i kulturnim značenjem ove crkve u Rimu. Rektor msgr. Jure Bogdan upoznao je goste s povijesnim razvojem i značajnim hrvatskim imenima povezanim s crkvom.

Nakon toga msgr. Bogdan je u pratnji vicerektora Zavoda vlč. Marka Đurina, msgr. Jurja Batelje i don Ivana Kovača primio u Papinskome hrvatskom Zavodu sv. Jeronima predsjedatelja Vijeća ministara BiH s izaslanstvom. Rektor je upoznao goste sa značenjem Zavoda za Crkvu u Domovini i za daljnju formaciju mladih svećenika koji borave na poslijediplomskome studiju u Rimu. Gospodin Vjekoslav Bevanda zahvalio je Rektoru na prijemu osvrnuvši se na susret s papom Franjom te istaknuvši zadovoljstvo da je već treći put mogao posjetiti Zavod.

U izaslanstvu predsjedatelja Vijeća ministara BiH gospodina Vjekoslava Bevande bili su veleposlanica BiH pri Svetoj Stolici Slavica Karačić, ministar pravde u Vijeću ministara BiH Bariša Čolak, ministar za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara BiH Damir Ljubičić, savjetnica Predsjedatelja Željana Zovko, predstojnik Ureda Predsjedatelja Eugen Šušak, šef službe za protokolarne poslove Vijeća ministara Samir Ćorović te stručna savjetnica u Uredu Predsjedatelja Amela Mulavdić.
Rektor msgr. Jure Bogdan darovao je gostima ovogodišnji Hrvatski rimski adresar 2013./2014. koji je posvećen prvome rektoru suvremenog Zavoda svetog Jeronima profesoru Josipu Pazmanu (18. veljače 1863. – 5. prosinca 1925.) u prigodi 150. obljetnice njegova rođenja.