RASPISANI IZBORI ZA ZASTUPNIKE U HRVATSKOME SABORU 10. I 11. RUJNA 2016.

Birači se moraju registrirati zaključno do 31. kolovoza 2016. godine

Predsjednica Republike Hrvatske gospođa Kolinda Grabar Kitarović donijela je Odluku o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor. Veleposlanik Republike Hrvatske u Italiji prof. dr. Damir Grubiša uputio je dopis kojim nas obavješćuje o izborima i zamolbu s uputama o izborima, te da ju proslijedimo „što većem broju hrvatskih državljana“. To rado činimo s pozivom svima na koje se to odnosi da iziđu na izbore i izvrše svoju građansku dužnost.

OBJAVA BIRAČIMA

Predsjednica Republike Hrvatske je dana 16. srpnja 2016. donijela Odluku o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor.

Izbori će se održati u subotu 10.09.2016. i u nedjelju 11.09.2016. od 07:00 do 19:00 sati

Na području Talijanske Republike glasovanje će biti moguće u:

Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Rimu, Via Luigi Bodio 74-76;

Generalnom Konzulatu Republike Hrvatske u Milanu, Piazzale Luigi Cadorna 15/1;

Generalnom Konzulatu Republike Hrvatske u Trstu,  Piazza Goldoni 9.

Pozivaju se birači da zaključno do srijede 31. kolovoza 2016. godine izvrše pregled, dopunu i ispravak podataka upisanih u registar birača prema mjestu prebivališta. Na internetskim stranicama Ministarstva uprave RH pod oznakom https://uprava.gov.hr omogućen je uvid u registar birača putem OIB-a ili MBG-a građana i prezimena.

Za birače s prebivalištem u Republici Hrvatskoj koji će se na dan izbora zateći u inozemstvu provodi se postupak PRETHODNE REGISTRACIJE birača, dok se za birače koji nemaju prebivalište u RH, radi glasovanja u inozemstvu ili RH, provodi postupak AKTIVNE REGISTRACIJE birača.

BIRAČI S PREBIVALIŠTEM U REPUBLICI HRVATSKOJ

Birači s prebivalištem u Republici Hrvatskoj (prebivalište provjeriti u putovnici, osobnoj iskaznici ili na gore navedenoj web-stranici), koji žele glasovati u VRH RIM, GKRH Milano ili GK RH Trst trebaju vlastoručno potpisani zahtjev za prethodnu registraciju uz presliku osobne iskaznice ili drugog valjanog identifikacijskog dokumenta, dostaviti osobno, poštom, e-mailom ili putem faksa u diplomatsko-konzularno predstavništvo u kojem žele glasovati  zaključno do srijede 31. kolovoza 2016.

Birači s prebivalištem u Republici Hrvatskoj mogu u nadležnom uredu, u kojem su upisani u registar birača, zatražiti POTVRDU ZA GLASOVANJE IZVAN MJESTA PREBIVALIŠTA s naznakom mjesta boravka u Republici Hrvatskoj ili diplomatsko-konzularnog predstavništva RH na kojem će se zateći na dan izbora, a temeljem koje će moći glasovati na za to određenom biračkom mjestu u Republici Hrvatskoj ili u inozemstvu.

.

BIRAČI KOJI NEMAJU PREBIVALIŠTE U REPUBLICI HRVATSKOJ

Birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a koji su podnijeli zahtjev za e-osobnom iskaznicom, ne moraju se aktivno registrirati, već će biti aktivno registrirani prema adresi prebivališta iz e-osobne iskaznice. Ukoliko žele glasovati na području drugog diplomatsko-konzularnog predstavništva odnosno u RH, podnijet će zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije.

Birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a koji nisu podnijeli zahtjev za e-osobnom iskaznicom (s podatkom o prebivalištu izvan RH) kako bi glasovali, u inozemstvu ili u RH, moraju se aktivno registrirati.

ADRESE ZA DOSTAVU ZAHTJEVA ZA PRETHODNU I AKTIVNU REGISTRACIJU:

Za birače koji žele glasovati u Rimu:
VELEPOSLANSTVO REPUBLIKE HRVATSKE U RIMU,
VIA LUIGI BODIO 74-76, 00191 Roma;
e-mail: consolare.croatia.roma@mvep.hr; fax: 06 3630 3269, tel: 06 3630 4630

Za birače koji žele glasovati u Milanu:
GENERALNI KONZULAT REPUBLIKE HRVATSKE U MILANU,
PIAZZALE LUIGI CADORNA 15/1, 20123 MILANO
;
e-mail: milano@mvep.hr, fax: 02 805 2827, tel: 02 805 1772

Za birače koji žele glasovati u Trstu:
GENERALNI KONZULAT REPUBLIKE HRVATSKE U TRSTU,
PIAZZA GOLDONI 9, 34122 TRST;
e-mail: trieste@mvep.hr, fax: 040 773 959, tel: 040 775 144

Zahtjevi za prethodnu i aktivnu registraciju mogu se podnijeti ZAKLJUČNO DO SRIJEDE 31. KOLOVOZA 2016.

Sve dodatne informacije možete dobiti telefonom u gore navedenim diplomatsko-konzularnim predstavništvima.