Proslava Stepinčeva u Rimu

Hrvatska rimska zajednica proslavila je blagdan bl. Alojzija Stepinca, biskupa i mučenika, u petak 10. veljače 2023. u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu svečanim euharistijskim slavljem koje je predslavio kard. Lazzaro You Heung sik, prefekt Dikasterija za kler.

       Koncelebriralo je tridesetak svećenika, među kojima su, uz članove Zavoda sv. Jeronima, bili p. Gernot Wisser, DI, rektor Papinskog zavoda Germanicum et Hungaricum čiji je pitomac bio bl. Alojzije Stepinac, Jaroslaw Kaufmann, rektor Papinskog kanadskog Zavoda, Javier Canosa, rektor Zavoda Sedes Sapientiae, Norbert Nemeth, rektor Papinskog mađarskog instituta, mons. Mislav Hodžić i don Mario Popović iz Državnog Tajništva Svete Stolice, fra Miljenko Šteko, OFM,  gvardijan Međunarodnog zavoda Antonianum u Rimu, p. Željko Paša, DI, dekan na Papinskom orijentalnom institutu te hrvatski svećenici i redovnici koji su na studiju ili službi u Rimu.

       Na misi su sudjelovali i diplomatski predstavnici: Tea Zupičić, otpravnica poslova Veleposlanstva Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici; Jasen Mesić, veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Italiji; Igor Žontar, veleposlanik Bosne i Hercegovine pri Svetoj Stolici i Jakob Štunf, veleposlanik Republike Slovenije pri Svetoj Stolici.

       Na početku svete mise rektor Zavoda Marko Đurin pozdravio je sve okupljene. Riječi pozdrava uputio je ponajprije predslavitelju kard. You Heung siku te je podsjetio na njegov prošlogodišnji pohod Hrvatskoj odnosno grobu bl. Alojzija Stepinca te Stepinčevu rodnom mjestu Krašiću.

U svojoj homiliji nadahnutoj na naviještenoj Božjoj riječi te na ljubavi koju je blaženi Alojzije Stepinac posvjedočio svojim mučeništvom, kard. You Heung sik istaknuo je kako je s velikom radošću prihvatio poziv biti predslavitelj ove euharistije prisjećajući se svog prošlogodišnjeg pohoda Hrvatskoj te činjenice da mu je upravo prilikom tog posjeta pristigla vijest da ga je Sveti Otac pozvao da služi kao kardinal. Povezujući kardinalski grimiz i mučeništvo podsjetio se mnogih kršćana koji su mučenički ubijeni od komunističkih režima u Istočnoj Europi, a među njima se upravo i blaženog kardinala Stepinca s pravom može nazvati „mučenikom“. Ističući značaj bl. Alojzija Stepinca za hrvatski narod, podsjetio je na riječi pape sv. Ivana Pavla II. prilikom njegove beatifikacije. Značaj i svjedočanstvo bl. kardinala Stepinca potom je potvrdio podsjetivši na njegovu bezuvjetnu vjernost Petrovoj Stolici, unatoč nagovaranjima i prijetnjama kojima su ga htjeli prisiliti da uspostavi nacionalnu crkvu. Potom je, u duhu evanđelja kard. Yu Heung sik nastavio razmišljanje o mučeništvu. Istaknuo je kako mučenik nije nitko drugi doli onaj koji svjedoči da je Gospodin Isus sve i da je On smisao njegova života, a blaženi kard. Stepinac utjelovivši Isusovu zapovijed, ljubio je sve do potpunog dara samoga sebe. U tom smislu zaključio je kako mučenici nisu fanatici, kako kršćansko mučeništvo ne rađa smrću nego životom jer je mučeništvo ono najdublje „da“ Kristu i životu koji se ostvaruje preko dara samog sebe. Odreći se Krista u tom smislu znači odbaciti sve ono što život čini uistinu mogućim i lijepim, a potom je nadodao kako nitko tko uistinu ljubi neće prihvatiti da se odrekne Ljubljenoga, već će prihvatiti bilo kakve posljedice, samo da ga ne izda.

       Na završetku svečanog euharistijskog slavlja, rektor Đurin uputio je riječi zahvale kard. You Heung siku te svima onima koji su na različite načine doprinijeli svečanosti trenutka, posebno zahvalivši KUD-u Mihovljan iz Međimurja koji je svojom pjesmom obogatio liturgijsko slavlje, a onda nakon mise i izveo nekoliko pjesama. Potom su svi prisutni izmolili molitvu blaženom Alojziju Stepincu. Prije završnog blagoslova svoju je prigodnu zahvalu izrekao i kardinal You Heung sik koji je rekao kako je na poseban način tijekom ove svete mise molio da bl. Alojzije Stepinac što prije bude proglašen svetim i kako bi jako volio da se to dogodi dok on bude u Rimu da i sam mogne prisustvovati kanonizaciji. Proslava je završena zajedničkim druženjem u prostorima Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima.

Mišel Kovačević

Foto: Elvir Tabaković