Proslava Stepinčeva u Rimu 12. veljače 2012.

Alojzije Stepinac

Alojzije Stepinac

Hrvatska rimska zajednica proslavila je blagdan blaženog Alojzija Stepinca u nedjelju 12. veljače 2012. godine, misnim slavljem u Hrvatskoj crkvi Svetog Jeronima. Propovijed u cijelosti pročitajte na hrvatskom i talijanskom jeziku.

Svetu Misu na talijanskom jeziku predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, koji je i kardinal naslovnik Hrvatske crkve sv. Jeronima. U koncelebraciji je bio umirovljeni argentinski nadbiskup hrvatskoga podrijetla kardinal Estanislao Esteban Karlić te šezdesetak svećenika među kojim su bili brojni rektori zavoda drugih zemalja te brojni profesori papinskih crkvenih sveučilišta. Proslavi se pridružio i glavni tajnik Sinode biskupa nadbiskup msgr. Nikola Eterović.

„Blaženi Alojzije Stepinac je jedan od predivnih cvjetova krune mučenika među oko 600 svećenika, redovnika, redovnica, sjemeništaraca, ubijenih u ‘mržnji prema vjeri’ u hrvatskom narodu tijekom i nakon drugog svjetskog rata“, istaknuo je rektor Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima msgr. Jure Bogdan dodavši kako među njima iščekujemo podizanje na čast oltara herojsko svjedočanstvo Sluge Božjega Miroslava Bulešića i drugih. U svom pozdravu msgr. Bogdan prisjetio se i prošlogodišnje beatifikacije pet časnih sestara Družbe Kćeri Božje ljubavi poznatih kao Drinske mučenice.

Tumačeći liturgijska čitanja šeste nedjelje kroz godinu kardinal Bozanić govorio je o povezanosti slobode s mučeništvom te Božjoj samilosti u našoj boli i patnji. Naglasio je kako nas Sveti Pavao poziva na svetost predstavljajući nam tri razine poziva: sve činiti na slavu Božju; ne tražiti vlastite interese, već one drugih; biti nasljedovatelji Krista. Sve te tri razine uključene su u kršćanskom svjedočenju mučeništva koje čini da sjaji Crkva u svoj svojoj ljepoti, rekao je Kardinal tumačeći čitanje iz prve poslanice svetog Pavla Korinćanima.

„Isus nam pokazuje svoju samilost, uči nas da čišćenje proizlazi iz biti u blizini, od dijeljenja zajedništva i suosjećanja koje ublažava bol. Poziva nas usmjeriti pogled prema drugima te razumjeti ljudske patnje koje očekuju našu sućut i našu pozornost“, rekao je Kardinal tumačeći Isusovo ozdravljenje Gubavca.

Dok ove godine na liturgijski spomen blaženog Alojzija Stepinca razmatramo njegov lik koji je mnogima u doba teških i složenih povijesnih događaja, znao sa svojim stavom i djelima pokazati Božju blizinu, činimo to „budeći u nama – sa zahvalnošću Gospodinu – prelijepa sjećanja na apostolski pohod pape Benedikta XVI. Hrvatskoj, 4. i 5. lipnja 2011. godine“ rekao je Kardinal.

Prošlogodišnji pohod Svetoga Oca Hrvatskoj i njegova molitva na grobu blaženog Alojzija Stepinca u zagrebačkoj katedrali kao i liturgijska proslava blagdana blaženog Alojzija Stepinca u Rimu, u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima, potakla je kardinala Bozanića da progovori o onome što su Pape od Alojzija Stepinca do danas rekli o našem Blaženiku.

Papa Pio XII., koji je nadbiskupa Stepinca imenovao kardinalom, u svom Apostolskom pismu „Dum maerenti animo“ o progonjenoj Crkvi u Istočnoj Europi, od 29. lipnja 1956., piše trojici kardinala Josipu Mindszentyu, Alojziju Stepincu i Stjepanu Wyszynkom, ohrabrujući ih i dajući im potporu u njihovoj patnji.

Papa Ivan XXIII., osmog dana od smrti Alojzija Stepinca, 17. veljače 1960. godine, u svojoj homiliji u misi zadušnici u Bazilici sv. Petra, proročki je rekao kako očitovanje pučke pobožnosti oko Stepinčevih zemnih ostataka ostaje za naraštaje sveto sjećanje i trajni poziv na duhovno uzdizanje te postojan znak ljudske i kršćanske blizine.

Tadašnji milanski nadbiskup kardinal Giovanni Battista Montini, a kasnije papa Pavao VI., održao je u Milanu, 12. veljače 1960., misu zadušnicu pod kojom je održao glasovitu homiliju, zaključivši je zazivom: „Stepinac neka nas uči nadi i dobroti!“

U sjećanju Crkve ostala je sačuvana također izjava biskupa Vittorio Veneto msgr-a Albina Luciana, poslije izabranog za papu Ivana Pavla I, izrečena prigodom smrti blaženog Stepinca: „Rimski Martirologij je knjiga molitve Crkve. Sada je u njemu upisano novo ime: Alojzije Stepinac“.

Kardinal Bozanić prisjetio se i misli pape Ivana Pavla II, koji je govorio o kardinalu Stepincu u različitim prigodama, opisujući značaj njegove službe i važnost njegovog pastirskog djelovanja. Papa je za Stepinca rekao da je „bedem Crkve u Hrvatskoj“ i „najsvjetliji lik Crkve u Hrvata“. Ivan Pavao II. je isticao Stepinčevu vjeru i vjernost, hrabrost, zauzimanje za obranu slobode, osobito vjerske, kao i za dostojanstvo i prava čovjeka.

Za svoga pohoda Hrvatskoj papa Benedikt XVI., već je tijekom leta iz Rima za Zagreb izrekao snažne riječi o kardinalu Stepincu. Govorio je o Stepincu kao promicatelju pravoga humanizma.

Zaključujući homiliju kardinal Bozanić istaknuo je kako bogatstvo svjedočanstva Papa o blaženom Alojziju Stepincu daje mogućnost sastaviti litanijsku molitvu o našem Blaženiku.

Kršćansko je mučeništvo najviša mjera svetosti. Mučenici svjedočanstvom svoga života donose Boga u svijet, a ljude dižu do božanskog zajedništva, zaključio je kardinal Bozanić pozivom da ne zaboravimo kako smo svi Kristova Crkva koja nastavlja prisutnost Spasiteljeva djela u svijetu. Svugdje gdje se osjeti bol, gdje je ljudsko dostojanstvo u opasnosti, gdje je čovjek marginaliziran, naše svjedočenje treba biti vjerodostojno kako bismo ljude privodili Isusovu spasenju.

Proslavi Stepinčeva pridružili su se: veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici gospodin Filip Vučak, veleposlanik Republike Hrvatske u Italiji gospodin Tomislav Vidošević te diplomatski predstavnici drugih zemalja.

Svečano misno slavlje animirao je liturgijskim pjevanjem zbor crkve sv. Jeronima pod vodstvom vicerektora don Željka Majića. (Ž.F.).