Preminuo dr. Niko Kličan, ex alumnus Zavoda

Dr. don Niko Kličan umro je nakon dulje bolesti u nedjelju, 21. listopada u Beču, a pokopan je u rodnom Pridvorju u Konavlima u petak, 26. listopada.  

Niko Kličan rođen je 21. svibnja 1938. u Pridvorju od roditelja Bože i Nike rođ. Cikut. Nakon gimnazije u Dubrovniku i teologije u Zagrebu, zaređen je u Dubrovniku 27. lipnja 1965. godine, a 4. srpnja te godine u Pridvorju je slavio mladu misu.

Tijekom 1966. godine don Niko je bio u pastoralnoj službi u Suđurđu. Sljedeće 1967. godine otišao je na postdiplomski studij u Rim. Na Gregorijani je studirao društvene znanosti te je doktorirao 1975. godine. U Papinskom hrvatskom zavodu sv. Jeronima je boravio od 1968. do 1974. Vratio se u biskupiju sa željom da radi kao profesor. Preuzeo je župu u Trstenom, te je u isto vrijeme asistirao na teološkom fakultetu u Zagrebu. Zbog teške spojivosti tih dviju službi don Niko je uskoro otišao u Beč i tamo nastavio svoje svećeničko i profesorsko djelovanje. Iz Dubrovačke biskupije ekskardiniran je 2001. godine i inkardiniran je u Bečku nadbiskupiju. Osnivač je, a bio je više godine i predsjednik, Matice hrvatske u Beču.