Prefekt Kongregacije za nauk vjere kardinal William Joseph Levada slavio sv. misu na spomendan bl. Alojzija Stepinca

Na blagdan blaženog Alojzija Stepinca, u srijedu 10. veljače 2010., u 18,30 sati, o pedesetoj obljetnici njegova preminuća, slavljeno je svečano večernje misno slavlje u Hrvatskoj nacionalnoj crkvi sv. Jeronima u Rimu, koje je predvodio prefekt Kongregacije za nauk vjere američki kardinal William Joseph Levada. Uz kardinala Levadu u koncelebraciji su bili glavni tajnik Biskupske sinode u Rimu nadbiskup Nikola Eterović, novoimenovani apostolski nuncij u Kuvajtu, Bahreinu i Kataru te apostolski delegat na Arapskom poluotoku nadbiskup Petar Rajić, gospićko-senjski biskup Mile Bogović, umirovljeni nadbiskup Luigi De Magistris,  rektor Zavoda sv. Jeronima Jure Bogdan, duhovnik Zavoda o. Mihaly Szentmartoni DI, rektor bogoslovije „Sedes Sapientiae” Juan Carlos Domìnguez, rektor Američkog zavoda Francis Kelly, rektor Njemačko-mađarskog zavoda o. Franz Meures DI, msgr. Egidije Živković iz Austrije te mnogi svećenici koji djeluju ili studiraju u Rimu. U liturgijskom slavlju su sudjelovala i dva đakona, Ante Rako i Ivan Grbešić, a u asistenciji su bili bogoslovi iz Papinskih zavoda Germanikum-Hungaricum i Rimskoga velikog sjemeništa. Svetoj misi nazočilo je više veleposlanika pri Svetoj Stolici i ostalih diplomatskih službenika: Emilio Marin (Hrvatska), Martin Bolldorf (Austrija), Antun Sbutega (Crna Gora), Jasna Krivošić – Prpić (Bosna i Hercegovina). 

U uvodnom govoru msgr. Bogdan pozdravio je kardinala Levadu i sve nazočne rekavši kako je prošlo 50 godina od smrti blaženog Stepinca čija se veličina očituje upravo u njegovom mučeništvu i ljubavi prema vlastitoj Crkvi i narodu, ostavivši nam tako bogato naslijeđe. Kadinal Levada izrazio je svoju veliku radost što je mogao predvoditi Svetu Misu o pedesetoj obljetnici „dana rođenja – dies natalis“ blaženog Alojzija Stepinca, rekavši kako je pedeseta obljetnica nekog događaja uvijek prigoda posebnog slavlja i svečanosti: „Govorimo o „zlatnom“ jubileju. O pedesetoj obljetnici smrti blaženog i čašćenog kardinala Stepinca možemo ustvrditi kako je on sam pročišćeno zlato u taljiku koje nam Gospodin danas predstavlja, zlato izvanredne vjernosti Gospodinu i Crkvi.“  No, ta vjernost i snaga blaženog Stepinca nije dolazila od njega samoga, nego od Boga koji ga je izabrao – nastavlja kardinal Levada, dodavši kako poradi imena Gospodnjega živimo njegovu istu sudbinu, ali i u istom njegovom imenu pronalazimo našu snagu i jakost. Kardinal Stepinac znao je da je u Božjim rukama i „ta spoznaja dala mu je snagu i hrabrost. Kao što je i potvrdio više puta, bio je spreman žrtvovati vlastiti život za istinu, za jedinstvo Crkve u Hrvatskoj s nasljednikom Svetoga Petra.“ Homiliju je završio ovim riječima: „Još uvijek mi je u sjećanju čvrsti dojam onog neprestanog dolaska vjernika na molitvu na njegov grob iza glavnog oltara, kada sam prvi put posjetio katedralu u Zagrebu. Molimo i mi danas po zagovoru blaženog kardinala Stepinca da nas Gospodin učvrsti u vjeri, nadi i ljubavi kako bismo postali uistinu ne samo učitelji, nego i svjedoci za njegov narod.“

Od preminuća kardinala Stepinca pa sve do danas u Hrvatskoj nacionalnoj crkvi sv. Jeronima u Rimu obilježavala se svake godine obljetnica njegove smrti. Redovito su misu predvodili kardinali iz Rimske kurije ili neki od hrvatskih (nad)biskupa. Tako je kardinal Šeper 13 puta predsjedao liturgijskome slavlju, a kardinal Joseph Ratzinger one iste godine kada je Stepinac proglašen blaženim. Liturgijsko pjevanje animirao je svetojeronimski zbor pod vodstvom vicerektora Željka Majića i Martine Lončar za orguljama. Na misi su se okupili vjernici Hrvati koji rade ili žive u Rimu, studenti, redovnice i prijatelji Zavoda i crkve sv. Jeronima.