Predstavljen Hrvatski rimski adresar 2022./2023.

Po tradiciji, na kraju misnoga slavlja jesenskog susreta hrvatskih rimskih studenata i proslave spomendana sv. Nikole Tavelića u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu u nedjelju 13. studenoga 2022. godine predstavljen je Hrvatski rimski adresar za akademsku godinu 2022./2023.

Ovo izdanje adresara jubilarno je 50. izdanje. Prvo izdanje napravljeno je za akademsku godinu 1973./1974. i ugledalo je svjetlo dana 28. travnja 1974. godine. Adresar je tada bio napisan strojopisom na četiri stranice na kojima su bila imena osamdesetorice studenata, uglavnom svećenika i redovnika na studiju u Rimu. Priredili su ga tada svećenici studenti iz Zavoda sv. Jeronima: Antun Čečatka, Milan Šimunović i Juraj Škarpa. Na kraju tog prvog izdanja adresara stoji nekoliko rečenica koje zapravo predstavljaju zadaću i poslanje adresara: „Kao pripadnici jednog naroda i jedne Crkve, nalazeći se na studiju u Rimu, potrebno je da se bolje upoznamo. Tome pridonose pojedinačna upoznavanja kao i ona na misi u hrv. Crkvi sv. Jeronima, a posebno studentski susreti. U tu svrhu priređen je i ovaj popis-adresar.“ I doista, od tada do danas Hrvatski rimski adresar sredstvo je povezivanja hrvatskih svećenika, redovnika i redovnica, bogoslova, studenata laika i drugih Hrvata koji žive i djeluju u Rimu i Italiji, te je postao također i poveznica s Crkvom i njenim institucijama u Domovini.

Adresar je predstavio je Mišel Kovačević, svećenik Varaždinske biskupije. U pripremi adresara najvećim je dijelom sudjelovala Anamarija Došlić, tajnica Zavoda. Adresar je grafički uredio Tomislav Hačko, svećenik Zagrebačke nadbiskupije, a svojim prilogom u troškovima tiskanja adresara i ove godine sudjelovala je obitelj Mršić-Mazzetta.

Na ovogodišnjoj naslovnoj stranici adresara prikazana je Hrvatska crkva sv. Jeronima na kojoj se nalaze likovi mnogih znamenitih imena koja su kroz povijest prošla kroz hrvatske rimske ustanove sv. Jeronima. Povod tome jest 570. obljetnica hrvatske prisutnosti na ovome mjestu u samome gradu Rimu koja se slavi 21. travnja 2023. Stoga je ovo izdanje adresara posvećeno toj lijepoj obljetnici i nekima od tolikih znamenitih ljudi koji su kroz povijest prošli kroz ustanove sv. Jeronima u Rimu.

Sukladno tome, i uvodna riječ u adresar koju je napisao rektor Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu Marko Đurin posvećena je jubilarnom 50. izdanju samoga adresara te toj velikoj obljetnici hrvatske prisutnosti u Rimu te donosi kratki povijesni prikaz hrvatskih ustanova sv. Jeronima u Rimu i poseban kratki prikaz života i rada nekih znamenitijih imena iz povijesti hrvatskih ustanova sv. Jeronima i hrvatske rimske zajednice, njih 35.

Adresar, kao i obično, donosi podatke o hrvatskim studentima svećenicima redovnicima, redovnicama i laicima, sveučilištima na kojima studiraju, te materijama koje specijaliziraju zatim cijeli niz podataka o Diplomatskim predstavništvima Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine pri Svetoj Stolici i pri Republici Italiji, Apostolske nuncijature u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, biskupske konferencije i sve nadbiskupije i biskupije s njihovim biskupima, pomoćnim biskupima i onima u miru.

Hrvatski rimski adresar obiluje i kontakt podacima Hrvatskih ustanova  i udruga u Italiji, također i s korisnim telefonskim brojevima i e-mail adresama koje mogu poslužiti i olakšati komunikaciju za vrijeme boravka u Rimu.