PREDSTAVLJEN HRVATSKI RIMSKI ADRESAR 2021./2022.

Po tradiciji, na kraju misnoga slavlja jesenskog susreta hrvatskih rimskih studenata i proslave spomendana sv. Nikole Tavelića u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu u nedjelju 14. studenoga 2021. godine predstavljen je Hrvatski rimski adresar za akademsku godinu 2021./2022.

Adresar, kojeg izdaje Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima, predstavio je Matej Filipović, svećenik Požeške biskupije. U pripremi adresara sudjelovali su, uz rektora Marka Đurina, svećenici studenti iz Zavoda sv. Jeronima: Matej Filipović i Mišel Kovačevič te Anamarija Došlić. Adresar je grafički uredio Tomislav Hačko, svećenik Zagrebačke nadbiskupije, a svojim prilogom u troškovima tiskanja adresara i ove godine sudjelovala je obitelj Mršić-Mazzetta.

Na ovogodišnjoj naslovnoj stranici adresara prikazana je fotografija reljefa pape Siksta V. našeg velikog kipara Ivana Meštrovića koji se nalazi na ulazu u Zavod. Povod tome jest 500. obljetnica rođenja pape Siksta V. koje se spominjemo 13. prosinca ove godine.

Sukladno tome, i uvodna riječ u adresar koju je napisao rektor Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu, vlč. Marko Đurin posvećena je papi Sikstu V i nosi naslov: „O Sikstu V. o njegovom 500. rođendanu“ te je u njoj napravljen kratki prikaz života i rada ovog velikog i značajnog pape hrvatskog podrijetla.

Adresar donosi podatke o hrvatskim studentima svećenicima redovnicima, redovnicama i laicima, sveučilištima na kojima studiraju, te materijama koje specijaliziraju. U prvome dijelu adresara dakle možemo pronaći osobne kontakte svećenika, redovnika, redovnica i bogoslova na studiju u Rimu i Italiji, te adrese zavodâ, instituta, novicijata i zajednica u kojima su smješteni. Osobit dio Hrvatskog rimskog adresara odnosi se na  kontakte redovnica koje su na službi i studiju u Rimu, adrese njihovih zajednica, te njihove službe. Zatim cijeli niz podataka o Diplomatskim predstavništvima Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine pri Svetoj Stolici i pri Republici Italiji, Apostolske nuncijature u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, biskupske konferencije i sve nadbiskupije i biskupije s njihovim biskupima, pomoćnim biskupima i onima u miru.

Hrvatski rimski adresar obiluje i kontakt podacima Hrvatskih ustanova  i udruga u Italiji, također i s korisnim telefonskim brojevima i e-mail adresama koje mogu poslužiti i olakšati komunikaciju za vrijeme boravka u Rimu. Na zadnjim stranicama adresara, prije pregledno napravljenog abecednog kazala osobnih imena, pronaći ćemo i rasporede liturgijskih slavlja u našoj hrvatskoj crkvi sv. Jeronima.