Predstavljen Hrvatski rimski adresar 2016./2017.

adresar_naslovnica_final-1Po tradiciji, na kraju misnoga slavlja jesenskog susreta hrvatskih rimskih studenata i proslave spomendana sv. Nikole Tavelića, u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu predstavljen je Hrvatski rimski adresar za akademsku godinu 2016./2017. Adresar je predstavio član Zavoda don Franjo Frankopan Velić, svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije. Adresar je grafički oblikovao član Zavoda vlč. Tomislav Hačko, svećenik Zagrebačke nadbiskupije, a u pripremi su sudjelovali još i vicerektor Marko Đurin, s. Ksenija Parag, te pitomci Zavoda: Miodrag Brkan, Siniša Jozić, Tomislav Kutleša, Zvonimir Mikulić, Matej Petrić i Ivan Popić. Svojim prilogom u troškovima tiskanja adresara i ove godine sudjelovala je obitelj Mršić-Mazzetta.

Ovaj adresar ima svoju tradiciju koja seže u 1974. godinu, kada je po prvi put ugledao svjetlo dana. Tada je bio napisan strojopisom na četiri stranice na kojima su bila imena osamdesetorice studenata. Od tada, Zavod sv. Jeronima svake godine izdaje Hrvatski rimski adresar koji želi biti sredstvo međusobnog povezivanja hrvatske zajednice u Rimu i Italiji (poglavito akademske), kao i s Crkvom i njenim institucijama u domovini.

Grafičko oblikovanje Adresara od 96 stranica resi svježina, preglednost, precizna sustavnost, po uzoru na rimsku vrlinu slaganja i promocije misli concinnitas et sobrietas.

Svaki adresar ili imenik, pa tako i ovaj, uzima se u ruke s početnim motivom traženja nekoga ili nečega. Tom mišlju prožeta je uvodna riječ, odnosno predgovor preč. Bože Radoša, rektora Zavoda, koji je i odgovoran za izdavanje Adresara. Motiv traženja rektor Radoš analogno povezuje s učenicima koji traže Gospodina i njegovo boravište, njegov stan, njegov dom i broj. Gesta traženja rezultira i gestom odgovora: Dođite i vidjet ćete, kojom progovara i naslovnica Adresara s fotografijom pročelja zavodske crkve sv. Jeronima, u nakani da ta vrata kuće s naslovnice budu uvijek otvorena za svakoga i da je svatko doživi svojom.   

Nakon Predgovora i popisa kraticâ, Adresar donosi podatke hrvatskih studenata, sveučilištâ na kojima studiraju, te specijalizaciju koju studiraju. U prvome dijelu naći ćemo osobne kontakte svećenika, redovnika i bogoslova na studiju u Rimu i Italiji, te adrese zavodâ, institutâ, novicijatâ i zajednicâ u kojima su smješteni.

Potom slijedi popis hrvatskih studenata laika u Rimu – njih 17, koji najvećim dijelom studiraju na Papinskim sveučilištima.

Adresar nadalje donosi imena, službe i podatke svećenika i redovnika na službi u Rimu i Italiji. Među njima rektori zavodâ, profesori, ispovjednici, generalni definitori, gvardijani, urednici, umirovljenici i drugi – svi poredani abecednim redom.

Značajan dio Hrvatskog rimskog adresara donosi kontakte redovnica na službi i studiju u Rimu, adrese njihovih zajednica, te njihove službe.

Nakon toga Adresar donosi podatke o Diplomatskim predstavništvima Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine pri Svetoj Stolici i u Italiji nakon čega slijede podatci crkvenih institucija u Hrvata. U toj rubrici pronaći ćemo kontakte Apostolskih nuncijatura u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, Hrvatske biskupske konferencije i svih nadbiskupija i biskupija s njihovim biskupima, pomoćnim biskupima i onima u miru, sve biskupije u Bosni i Hercegovini  te biskupije Bar, Kotor, Srijemska Mitrovica i Subotica.

U Adresaru također nalazimo popis i kontakte Bogoslovnih sjemeništa i Malih sjemeništa u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini, te u Subotici. Rubrika Crkva u Hrvata završava adresama crkvenih učilišta, Katoličkih osnovnih i srednjih škola i kolegija, uredništava filozofsko-teoloških časopisa, katoličkih novina, listova i revija, te katoličkih informativnih službi i religijskih programa.

Hrvatski rimski adresar obiluje također i kontakt podacima hrvatskih ustanova  i udruga u Italiji, korisnim telefonskim brojevima i e-adresama koje mogu poslužiti za vrijeme boravka u Rimu.

Na zadnjim stranicama Adresara, prije preglednog abecednog kazala osobnih imena, nalazi se i raspored svetih misa u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima, te raspored ispovijedanja na hrvatskome jeziku u Bazilici sv. Petra u Vatikanu.

Uprava Zavoda zahvaljuje svima koji su dali svoj doprinos u pripremi ovoga Adresara, a posebno obitelji Mršić-Mazzetta koja i ove godine sudjeluje u troškovima tiskanja Adresara.

Svrha je adresara da posreduje susret koji će ostaviti trag radosti, dubok i svijetao, kako se ističe u Predgovoru, i kako bi doprinio onom konačnom i zajedničkom susretu s Gospodinom, na trajnoj adresi na Njegovom kućnom broju.

Matej Petrić