Predstavljanje monografije u Zavodu sv. Jeronima, 2. listopada 2014., 17.30 sati

La presentazione della monografia
presso il Pontificio Collegio Croato di San Girolamo

Dvojezična monografija (hrvatski i engleski) Milan Bešlić, KUZMA KOVAČIĆ, Zagreb 2013. bit će predstavljena u četvrtak 2. listopada 2014.,  17.30 sati, u Papinskome hrvatskome Zavodu sv. Jeronima. Predviđeno je da na predstavljanju govore: Msgr. Želimir Puljić zadarski nadbiskup predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, gosp. Filip Vučak veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici, akademik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti prof. Radoslav Tomić,  autor monografije gosp. Milan Bešlić, prof. Kuzma Kovačić dopisni član Hrvatske akademije i don Jure Bogdan rektor Zavoda sv. Jeronima.

kuzma

Hrvatski kipar Kuzma Kovačić rodio se u Hvaru 6. lipnja 1952. Diplomirao je kiparstvo na Akademiji  likovnih umjetnosti u Zagrebu. Priredio je šezdesetak samostalnih izložbi te sudjelovao na brojnim značajnim skupnim izložbama u domovini i u inozemstvu. Djela mu se nalaze u hrvatskim nacionalnim galerijama i muzejima i u zbirci umjetnina pape sv. Ivana Pavla II. u Vatikanu. Autor je većeg broja spomenika i sakralnih kiparskih djela diljem domovine kao što su: Vratnice Hvarske katedrale (1990.), Oltar Hvarske katedrale (1993.), Oltar hrvatske domovine (Zagreb, 1994.), Spomenik papi Ivanu Pavlu II. (Selca na otoku Braču, 1996.), Posljednja večera (Rama, Bosna i Hercegovina, 2000.), Spomenik dr. Fanji Tuđmanu (Škabrnja, 2001.), Oltar Svetišta Gospe Sinjske (2002./03.), Reljef vječne Proslave (Svetište Sveta Mati Slobode, Zagreb, 2005.), Spomenik bl. Alojziju Stepincu (Zagreb, 2006.) i drugi. Oblikovao je kovani novac Republike Hrvatske. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, te triju hrvatskih državnih odličja.

Usidren u duboku kulturnu prošlost i umjetničku tradiciju mediteranskog zavičaja, u nacionalno iskustvo i baštinu, od početka svoga umjetničkog djelovanja i kroz čitavi kiparski opus zalaže se za obranu kiparstva i čuvanje svijesti o vrijednosti umjetničkog stvaralaštva, kao i za vraćanje dostojanstva sakralnoj umjetnosti – za njihovu obnovu u suvremenom izričaju. Oblikujući skulpture nadahnute svojom kršćanskom, katoličkom vjerom, kako one sakralne i spomeničke, tako i one lirskoga značaja, svojevrsne kiparske pjesme, založio se, kao i javnom riječju, za slobodu vjere.

Redoviti je profesor kiparstva u trajnom zvanju na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu te predaje na Katoličkom bogoslovnom fakultetu istoga sveučilišta. Izabran je 2012. godine za člana suradnika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Monografija „Kuzma Kovačić“ autora Milana Bešlića napisana je rijetko viđenom predanošću umjetnikovu djelu, te upućuje na spomenute Kovačićeve doprinose, a osobito na doprinos obnovi umjetnosti kršćanskog nadahnuća u Hrvatskoj. U njoj je vidljiva neraskidiva povezanost umjetnikova života i njegova djela. Objavljena je usporedno na hrvatskom i engleskom jeziku u Zagrebu 2013.