Predstavljanje knjige „Svjedoci vjere. Osobna i kolektivna iskustva katolika u srednjo-istočnoj Europi pod komunističkim režimom“ u Rimu

Na Papinskom sveučilištu Gregorijana u Rimu u srijedu 8. ožujka 2017. u 17.30 sati u Velikoj auli (Aula Magna) bit će predstavljena knjiga „Testimoni della fede. Esperienze personali e collettive dei cattolici in Europa centro-orientale sotto il regime comunista“ (Svjedoci vjere. Osobna i kolektivna iskustva katolika u srednjo-istočnoj Europi pod komunističkim režimom).

Knjigu je uredio Jan Mikrut, svećenik Bečke nadbiskupije, profesor crkvene povijesti na Gregorijani. Osim urednika, na predstavljanju će govoriti kardinal Angelo Amato, prefekt Kongregacije za kauze svetih, mons. Tomo Vukšić, vojni ordinarij u Bosni i Hercegovini, p. Nuno da Silva Gonçalves, SJ, rektor Gregorijane te p. Marek Inglot, SJ, dekan Fakulteta povijesti i kulturnih dobara Crkve na Papinskom sveučilištu Gregorijana. Predstavljanje će svojim nastupom obogatiti zbor Hrvatske crkve sv. Jeronima u Rimu.

U knjizi više od pedesetak autora iz raznih zemalja srednjo-istočne Europe obrađuje i predstavlja svjedoke vjere koji su na neki način bili žrtve komunističkog sustava. Između ostalih, u knjizi se nalazi desetak članaka koji obrađuju stradanja biskupa, svećenika, redovnika i redovnika na području današnje Republike Hrvatske te Bosne i Hercegovine. Tako za Bosnu i Hercegovinu biskup Ratko Perić piše o biskupima, biskup Marko Semren o ubijenim i progonjenim redovnicima, Anto Orlovac o stradanjima dijecezanskih svećenika, s. Natalija Palac o redovnicama dok Milenko Krešić piše o progonima laika. Što se tiče područja današnje Republike Hrvatske mons. Juraj Batelja piše o bl. Alojziju Stepincu, Jure Krišto obrađuje komunističke procese protiv redovnika, s. Veronika Popić piše o redovnicama, a Mario Jareb o progonima nekih vjernika laika.

Predgovor knjizi je napisao kardinal Christoph Schönborn, bečki nadbiskup. Knjigu je na talijanskom jeziku izdala izdavačka kuća Gabrielli Editori iz Verone, a izlazi kao druga knjiga u nizu u biblioteci „Povijest Crkve u srednjo-istočnoj Europi“. Prva knjiga pod naslovom „La Chiesa Cattolica e il comunismo in Europa centro-orientale e in Unione Sovietica“ (Katolička Crkva i komunizam u srednjo-istočnoj Europi i Sovjetskom Savezu) objavljena je prošle godine.

Program i Plakat imate na poveznicama.