Predstavljanje knjige “Santa Sede e Croazia Venti anni di rapporti diplomatici (1992-2012)”

01U Papinskom hrvatskom zavodu sv. Jeronima održano je u utorak 5. studenoga 2013. predstavljanje knjige “Sveta Stolica i Hrvatska, dvadeset godina diplomatskih odnosa (1992-2012)”. Knjigu od 120 stranica je početkom listopada izdala “Vatikanska izdavačka kuća” (Libreria Editrice Vaticana). Riječ je o radovima sa simpozija održanom u sjedištu Papinske akademije znanosti 29. listopada 2012., posvećenom 20. obljetnici uspostave diplomatskih odnosa između Hrvatske i Svete Stolice. Na znanstvenome skupu su govorili glavni protagonisti tih događaja s vatikanske strane, kardinali Angelo Sodano i Jean-Louis Tauran, najbliži suradnici Ivana Pavla II. u vrijeme osamostaljenja Hrvatske; nadbiskup msgr. Dominique Mamberti – tajnik za odnose s državama, glavni tajnik Biskupske sinode (novi papinski nuncij u Berlinu) nadbiskup msgr. Nikola Eterović, prvi nuncij u Republici Hrvatskoj msgr. Giulio Einaudi; zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, predsjednik vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović, ministar pravosuđa Orsat Miljenić, prvi veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici Ive Livljanić, sadašnji veleposlanik Filip Vučak te prof. Massimiliano Valente s Europskog sveučilišta u Rimu.

Predstavljanju knjige nazočilo je osamdesetak uzvanika, među kojima dvadesetak veleposlanika, predstavnici Državnog tajništva, rektor Papinskoga sveučilišta Gregoriana François-Xavier Dumortier DI, nekoliko rektora papinskih rimskih zavoda, te drugih znanstvenih ustanova kao i predstavnici hrvatske zajednice u Rimu. Među uzvanicima bio je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je održao pozdravni govor, istaknuvši da je grad Zagreb počašćen što je mogao pridonijeti izlasku te vrijedne knjige. Veleposlanik Vučak govorio je o nastanku knjige i o njenoj koncepciji koja osim izlaganja na skupu, u dodatku donosi tridesetak fotografija koje predstavljaju najvažnije događaje i osobe za bilateralne odnose kroz posljednjih dvadeset godina. U ime Vatikanske izdavačke kuće skup je pozdravio don Giuseppe Merola.

O samoj knjizi i o odnosima Svete Stolice i Republike Hrvatske kao i o položaju Katoličke Crkve u hrvatskome narodu u novijoj povijesti, govorili su profesorica povijesti s rimskog Sveučilišta Sapienza Rita Tolomeo, nadbiskup msgr. Nikola Eterović i prof. Massimiliano Valente.

Prof. Tolomeo govorila je o odnosima Katoličke Crve i države u dvije Jugoslavije s naglaskom na razdoblje poslije II. svjetskog rata kada je došlo do progona svećenika i nasilne ateizacije društva. Msgr. Eterović osvrnuo se na nekoliko bitnih događaja uoči priznanja hrvatske neovisnosti od Svete Stolice i na prvi pastoralni pohod Hrvatskoj bl. Ivana Pavla II. koji je bio jedan od najemotivnijih događaja njegova pontifikata. Kao jedan od najboljih poznavatelja četiriju bilateralnih ugovora potpisanih 1996. i 1998., msgr. Eterović istaknuo je njihovu originalnost kao i činjenicu da su oni postali obrazac za sklapanje ugovora s drugim vjerskim zajednicama u Hrvatskoj. Posebno je istaknuo da je uređenje državnih odnosa s muslimanskom zajednicom vrlo uzorno i da bi se mnoge europske države mogle ugledati u Hrvatsku. Prof. Valente govorio je o važnosti ugovora za sređivanje odnosa između države i Crkve, koji nikada nisu bili jednostavni. Osvrnuo se i na nedavni posjet predsjednika Ive Josipovića Vatikanu, te na poruku koju mu je tada, kao vrsnom glazbeniku, prenio kardinal Sodano, o potrebi usklađenog djelovanja svih društvenih faktora kako bi se stvorila harmonija.