Nadbiskup Hranić s Romima iz Hrvatske u Rimu

U sklopu Međunarodnoga hodočašća Roma u Vječni Grad, hodočasnička skupina iz Hrvatske s područja Orehovice, Gospića i Siska posjetila je u petak, 23. listopada Hrvatsku crkvu sv. Jeronima. Stigli su u pratnji đakovačko-osječkoga nadbiskupa msgr. Đure Hranića, predsjednika Odbora HBK za pastoral Roma. U crkvi ih je dočekao rektor msgr. Jure Bogdan koji ih je upoznao s poviješću i značenjem svetojeronimskih ustanova. Zatim su sudjelovali na koncelebriranom euharistijskom slavlju koje je predslavio msgr. Hranić. Na misnome slavlju su bili nastavnici i učenici prve katoličke osnovne škole u gradu Zagrebu sa karmelićaninom br. Zlatkom Pletikosićem.

Nadbiskup Hranić je u homiliji, među ostalim, istaknuo: „Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima odigrao je važnu ulogu za Hrvatski narod. Zavod je vjerski i kulturno ujedinjavao Hrvate u Domovini i inozemstvu u vrijeme kada još nisu imali svoje vlastite ustanove. Mi Hrvati smo iskusili Božju ljubav koju nam je Crkva navijestila, i pomoću Crkve ušli u obitelj europskih naroda. Tako smo postali baštinici europske kršćanske kulture koju smo potom zajedno s ostalim narodima gradili.“ Nadbiskup je objasnio da se i Romi nalaze u sličnoj situaciji poput Hrvata kada nisu imali svojih središnjih ustanova te nastavio: „Prije 50 godina bl. Pavao VI. pozvao je Rome iz Europe na hodočašće te se s njima susreo u gradu Pomeziji, nadomak Rima. Od tada Katolička Crkva sustavno nastoji kroz pastoralnu skrb pomoći Romima da i oni kao narod uđu u obitelj kršćanskih naroda Europe, da postanu baštinici kršćanske kulture. Dragi hodočasnici, ovdje u Rimu poput Tome apostola dotičete Kristove rane, obilazite grobove Apostolskih Prvaka i tolikih mučenika, kako biste ispovjedili svoju vjeru i upoznali zapadnu kršćansku kulturu koja se na osobit način ovdje i odavde razvijala. To je značenje za Hrvate imao sv. Jeronim i zato mi je drago da svetu misu slavimo upravo u njegovoj crkvi. Dragi Romi, Crkva vas prihvaća i želi vam prenijeti iskustvo Božje ljubavi u zajednici kršćanskih naroda!“, zaključio je nadbiskup Hranić.

Na Međunarodno hodočašće Roma od 23. do 26. listopada očekuje se oko 5000 hodočasnika. Središnji su događaji u subotu križni put u Koloseju, zatim u nedjelju euharistijsko slavlje u Gospinom svetištu Divino Amore te u ponedjeljak susret s papom Franjom.