Mjesečna duhovna obnova Zavoda sv. Jeronima u duhovnom centru „Fraterna Domus“ u Sacrofanu

U subotu 21. listopada 2023., svećenici i časne sestre Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima u zajedništvu rektora Marka Đurina, sudjelovali su na redovitoj mjesečnoj duhovnoj obnovi u duhovnom centru „Fraterna Domus“ u mjestu Sacrofano, nedaleko od Rima. Predvoditelj duhovne obnove bio je duhovnik Zavoda p. Alan Modrić.
Prigodni nagovor kojim je započela duhovna obnova p. Modrić naslovio je naslovom „Povedi me putem vječnim“, a temeljio ga je na Evanđeoskom ulomku o Gospodinovu posjetu Marti i Mariji (Lk 10,38-42). Ističući kako najveća prepreka u Martinom duhovnom napretku nije njezin rad usmjeren na pružanje gostoprimstva Gospodinu, već duhovni stav u kojem je kroz rad zanemarila kako je u ljudskome životu bitno osluškivati i klanjati se Kristu, p. Modrić osvrnuo se na stvarnost čovjeka današnjice kojem nerijetko nedostaje usklađivanje poslanja s Božjom voljom kroz duhovno stanje pažnje i budnosti koje drži u svijesti Božje blizine i Njegove neizmjerne ljubavi. Takvu zamku moguće je izbjeći, istaknuo je, kroz svakodnevni ispit savjesti. Tumačeći važnost te molitve i duhovne vježbe, p. Modrić zaustavio se na biblijski utemeljenim nazivima za ispit savjesti, a potom je protumačio nekoliko bitnih koraka za ostvarenje te duhovne vježbe „kroz život u rastućem oprezu“. To su: vježbati biti tu, vježbanje zahvalnosti za Božja dobročinstva, vježbanje razlučivanja odnosno gledanje stvarnosti dva puta, vježbanje u pomirenju s Bogom, s drugim ljudima i samim sobom te vježbanje u predviđanju kroz činjenje novih koraka u povjerenju.
Nakon nagovora uslijedila je mogućnost pristupanja sakramentu ispovijedi i osobnoj molitvi, a potom su svi sudionici duhovne obnove proslavili euharistijsko slavlje u kojem je s obzirom na aktualna zbivanja u svijetu te poziv Svetog Oca nakana cijele zavodske zajednice bila molitva za mir. Sveto misno slavlje predslavio je rektor Đurin, a prigodnu homiliju temeljenu na Evanđelju dana (Lk 12,8-12) izgovorio je p. Modrić istaknuvši tri temeljne poruke Evanđelja kojima poučava Duh Sveti: prvo, tko prizna i navješćuje Isusa, izlaže se poruzi, odbacivanju i preziru te doživljava izvanjsko progonstvo; drugo, težina grijeha učinjenog protiv Duha Svetoga stvara unutarnje progonstvo; i treće, u slučaju progonstva odlučujuće za naše spasenje jest djelovanje Duha Svetoga. U tom smislu nije čudo, nadodao je p. Modrić, kako se aktualna Biskupska Sinoda uvelike odvija u znaku molitve, meditativne šutnje i duhovnih razgovora dopuštajući djelovanje Duha Svetoga.
Na kraju svete mise rektor Đurin zahvalio je predvoditelju duhovne obnove p. Modriću na upućenim poticajnim riječima, a potom duhovna obnova zaključena je zajedničkom večerom i povratkom u Zavod sv. Jeronima.

Mišel Kovačević
Foto: Marko Martić