Misa za domovinu u Rimu

U nedjelju 29. svibnja 2022. u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu slavljena je svečana sveta misa za Domovinu povodom Dana državnosti koji se u Republici Hrvatskoj obilježava 30. svibnja. Prema liturgijskom kalendaru Talijanske biskupske konferencije ova nedjelja je ujedno bila i svetkovina Uzašašća Gospodinova koje se u Republici Italiji ne slavi u četvrtak, četrdeseti dan po Uskrsu već se premješta na prvu sljedeću (sedmu vazmenu) nedjelju.

Liturgijsko slavlje predvodio je vlč. Marko Đurin, rektor Zavoda sv. Jeronima u Rimu u suslavlju sa mons. Januszom Blachowiakom i mons. Mislavom Hodžićem iz Državnog tajništva Svete Stolice te još dvadesetak drugih svećenika. Ovoj proslavi prisustvovali su i predstavnici diplomatskog zbora: gđa. Tea Zupičić, otpravnica poslova u veleposlanstvu RH pri Svetoj Stolici, g. Jasen Mesić, veleposlanik RH pri Italiji te Jakob Štunf, veleposlanik Republike Slovenije pri Svetoj Stolici i drugi diplomatski djelatnici.

 

U svojoj homiliji rektor Đurin osvrnuo se na događaj Gospodinova Uzašašća na nebo koji kao povijesni događaj u sebi ima duboku teološku dimenziju po kojoj, jednako kao i uskrsnuće, nadilazi samu povijesnost i progovara o vječnosti. To se osobito očituje u današnjem ulomku Lukina evanđelja koji progovara o istini da je Isus uzašao na nebesa i sjedi s desne Boga Oca Svemogućega. Potom se dotaknuo iskustva učenika koji su gledali u nebo i vidjeli događaj Isusova uzašašća. Upravo ova činjenica učeničkog „gledanja u nebo“ gdje se nalazi naša vječna domovina bila je temelj propovjednikova nastavka i govora o tome kako živjeti i voljeti svoju ovozemaljsku domovinu Hrvatsku: „Ako maknemo pogled s neba, onda će i naš ovozemaljski život izgubiti svoj pravi smisao i život na zemlji ostat će prazan, besmislen i okrutan. Zato i apostol Pavao opominje: Naša je domovina na nebesima, odakle Spasitelja iščekujemo, Krista Gospodina. (Fil 3, 20) I danas dok na poseban način molimo za svoju Domovinu, mi kršćani katolici molimo sa sviješću da nam je naša Domovina dar koji nam je Bog dao. On nam je dao lijepi komadić raja na ovoj zemlji da tu možemo živjeti i proživjeti naš zemaljski život, da u toj Domovini naučimo ljubiti Boga i bližnjega, da naučimo živjeti u miru jedni s drugima. Da u toj Domovini ne gledamo samo neki naš privilegij, da ne gledam kako ću ja od nje imati koristi, nego da vidim i obvezu koju imam prema njoj i prema svima onima koji u njoj žive. Isto tako, da imamo odgovornost prema onima koji će doći poslije nas, da i njima ostavimo Domovinu onakvu kakvu smo je mi dobili i kakvu želimo da ona bude. I na kraju krajeva, da naučimo, ono što nas uči i današnja svetkovina, da smo tu samo prolaznici, da nismo njeni gospodari, nego samo upravitelji, a da je naša jedina prava domovina ona vječna na nebesima. Zato je današnja svetkovina Uzašašća poticaj svima nama da živimo svoj život ovdje na zemlji očiju uvijek podignutih prema onoj pravoj domovini na nebesima.“

Isto tako, Rektor se spomenuo učeničkog pitanja Isusu Kristu o uspostavi Kraljevstva Nebeskoga u kojem se očituje zasićenost njihove muke i borbe sa ovim svijetom i njegovim zlim stvarnostima. Istaknuo je kako Krist ne daje točan i direktan odgovor već svojim učenicima obećava snagu Duha Svetoga koji će na njih sići po njegovu uzašašću Ocu. Na taj način Isusovo uzašašće ne znači njegovo napuštanje svojih učenika već još snažniju blizinu koja proizlazi kao plod njegovog povratka u zajedništvo s Ocem po pojem na učenike dolazi Duh Sveti i veže ih u zajedništvo s Bogom slično onom zajedništvu kojeg imaju Otac i Sin. Iz ovakve blizine i istine da nitko više ne može maknuti Isusa iz života njegovih učenika proizlazi i učenička radost koja povezuje vremeniti i vječni život, nebesku i zemaljsku Domovinu, hod po zemlji očiju uprtih u nebo.

 

Na kraju liturgijskog slavlja riječ pozdrava i zahvale također je uputio rektor Đurin. Zahvalio je veleposlanstvu Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici na čelu s gđom. Teom Zupičić, otpravnicom poslova, na suorganizaciji ovog večerašnjeg događaja; svećenicima i osoblju Zavoda na pomoći pri organizaciji te Renesansnom ansamblu „Marko Polo“ koji je pjevao na liturgijskom slavlju, a nakon toga je održao prigodni koncert.

Potom je riječ zahvale uputila gđa. Tea Zupičić koja se spomenula uloge Svete Stolice i Svetog Oca svetog Ivana Pavla II. u priznanju samostalne i suverene Republike Hrvatske te je pritom osobito istaknula ulogu kardinala Angela Sodana, tadašnjeg Državnog tajnika u Vatikanu koji je jučer preminuo, a kojeg smo se spomenuli u večerašnjem euharistijskom slavlju. Posebno se zahvalila Upravi i svim članovima Zavoda sv. Jeronima na susretljivosti i raspoloživosti pri organiziranju ove proslave, nazvavši pritom Zavod sv. Jeronima „srcem Hrvata u Rimu“. Na koncu svima je čestitala Dan državnosti.

Nakon mise uslijedio je u crkvi koncert Renesansnog ansambla „Marko Polo“, a slavlje je zaključeno zajedničkim druženjem u salonu Zavoda sv. Jeronima.

Gabrijel Kamber

Foto: Hrvoje Zovko