Maturanti katoličkih klasičnih gimnazija iz Požege i Virovitice u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima

Požeški biskup msgr. Antun Škvorčević slavio je svetu misu, na blagdan svetih anđela čuvara 2. listopada 2012., u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu. Na sv. Misi sudjelovali su maturanti katoličkih klasičnih gimnazija iz Požege i Virovitice, koji se ovih dana nalaze na hodočašću u Vječnome Gradu. U koncelebraciji su bili: rektor zavoda msgr. Jure Bogdan, ravnatelji gimnazija vlč. Robert Mokri i vlč. Ivica Šoh kao i svećenici požeške biskupije na studiju u Rimu.

U propovijedi biskup Škvorčević je govorio o temi prisutnosti, naglasivši na samome početku kako je čudesno to što svatko od nas postoji na ovome svijetu. Zapitao se zajedno s maturantima: “Što to znači da sam ja prisutan u Rimu?”  Nadalje je naglasio kako nismo mi sami sebe pozvali na ovaj svijet, već smo Božjom prisutnošću pozvani na prisutnost među drugima. Kod svakoga od nas dogodio se Božji zahvat po kojemu smo prisutni u ovom svijetu. Ali uza sve različitosti koje nas određuju kao konkretne osobe, potrebni smo drugih ljudi. Potrebni smo prisutnosti drugih osoba, koje su nam Božjim zahvatom dane u našem životu. Pred kraj homilije biskup je govorio o anđelima čuvarima. Istaknuo je da su oni nevidljiva bića, u službi Božje poruke i Božje prisutnosti u svakome od nas. Pozvao je maturante i sve prisutne da budu svjesni Božje prisutnosi u sebi, i da baš kao i anđeli, navještaju Boga u svome životu nalazeći pritom smisao vlastitoga življenja.

Homiliju je biskup zaključio riječima kako svatko od nas može biti anđeo ako prilazeći drugome svjedoči Božju blizinu. Molio je za zagovor sv. Jeronima da u srcima mladih maturanata i svih prisutnih poraste Božja prisutnost kako bi bili sposobni u snazi Duha Svetoga biti navjestitelji Božje istine.

Na kraju Euharistijskoga slavlja, rektor zavoda msgr. Jure Bogdan mlade hodočasnike i njihove profesore upoznao je s povješću crkve i zavoda sv. Jeronima.