Koncert Zagrebačkog kvarteta u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu prigodom proslave 10. obljetnice ulaska Republike Hrvatske u Europsku Uniju

U nedjelju 8. listopada u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu održan je koncert Zagrebačkog kvarteta prigodom proslave 10. obljetnice ulaska Republike Hrvatske u Europsku Uniju i Dana Hrvatskog Sabora. Koncert je održan u organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Italiji i Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima.
Prije samoga koncerta sve je okupljene najprije pozdravio rektor Zavoda i crkve sv. Jeronima Marko Đurin koji je istaknuo svoju radost da se upravo u crkvi sv. Jeronima održava ovaj koncert te podsjetio na 570.-godišnju hrvatsku prisutnost u hrvatskim rimskim svetojeronimskim ustanovama koja se obilježava ove godine.
Riječ pozdrava svima je uputio potom i veleposlanik Republike Hrvatske u Italiji Jasen Mesić koji je istaknuo razlog održavanja samog koncerta: proslavu 10. obljetnice ulaska Republike Hrvatske u Europsku Uniju i Dana Hrvatskog Sabora koji se slavi toga dana.
Na koncertu su, uz rektora Đurina i veleposlanika Mesića sudjelovali također i Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, otpravnica poslova u Veleposlanstvu Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici Tea Zupičić, te veleposlanici nekoliko drugih država pri Republici Italiji i Svetoj Stolici. Na koncertu je također sudjelovao i pomoćni biskup đakovačko-osječki mons. Ivan Ćurić koji se ovih dana nalazi u Rimu kao predstavnik Hrvatske biskupske konferencije na XVI. redovnoj općoj skupštini Biskupske sinode.
Zagrebački kvartet je na koncertu izveo djela J. Haydna, A. Sorkočevića, J. Turine, A. Dvořáka i J. Tkalčića.
Prije koncerta, u crkvi je bila slavljena redovita nedjeljna večernja sveta misa na hrvatskom jeziku.

Foto: Mišel Kovačević