Koncert HGD “Zvijezda Danica” iz Kraljevice i Vokalne Skupine “Lira” iz Rijeke u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu

U subotu 18. ožujka u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu održan je korizmeni koncert dvaju zborova: HGD “Zvijezda Danica” iz Kraljevice i Vokalne Skupine “Lira” iz Rijeke. HGD “Zvijezda Danica” Kraljevica je izvela korizmene tradicijske napjeve s područja Grada Kraljevice koji imaju veliki značaj za Kraljevicu, tradiciju grada i okolice te očuvanje glagoljaškog pjevanja. Konkretno, tri popijevke u inačici koja je tradicijska iz Kraljevice, a to su Staše plačuć, Ja se kajem i Častimo te Križu sveti, zatim tradicijske napjeve podizanja križa, Slava ti hvala i čast (himan koji se pjeva na Cvjetnicu), Muka po Ivanu (pjevana Muka Gospodina Isusa Krista u inačici koja se tradicijski pjeva u Kraljevici) uz to da su neke skladbe pisane jezikom koji je vrlo blizak crkvenoslavenskom jeziku hrvatske redakcije.

Vokalna Skupina “Lira” je na koncertu izvela: “Stabat Mater” G. B. Pergolesija, obrada za četveroglasni ženski zbor: Pratt/Frleta uz orguljsku pratnju mo. Igora Vlajnića.

Zborovima je dirigirao njihov umjetnički voditelj Frane Frleta, a za orguljama su bili Daniela Perković i Igor Vlajnić.

Na koncertu su, uz ostale, prisustvovali rektor Zavoda i crkve sv. Jeronima Marko Đurin, otpravnica poslova u Veleposlanstvu Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici Tea Zupičić, Tamara Perišić u ime Veleposlanstva Republike Hrvatske u Italiji te gradonačelnik Grada Kraljevice Dalibor Čandrlić.

HGD “Zvijezda Danica” i Vokalna Skupina “Lira” iz Rijeke sudjelovali su i na svetoj misi na hrvatskom jeziku u nedjelju 19. ožujka te su svojom pjesmom obogatili liturgijsko slavlje.

Foto: Mario Udina