Kardinal Semeraro predvodio slavlje Stepinčeva u Rimu

Svečanim euharistijskim slavljem u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu kojim je predsjedao kardinal Marcello Semeraro, prefekt Kongregacije za kauze svetih, uz koncelebraciju mons. Giorgia Lingua-e apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj te dvadesetak svećenika, hrvatska rimska zajednica 9. veljače proslavila je blagdan kardinala mučenika Alojzija Stepinca.

Na početku euharistijskog slavlja  rektor Zavoda i crkve sv. Jeronima preč. Marko Đurin svoju dobrodošlicu i pozdrav izrazio je sljedećim riječima: „Skupili smo se večeras oko oltara Gospodnjega potaknuti svijetlim primjerom svetosti našeg blaženog kardinala Alojzija Stepinca, nadbiskupa zagrebačkog, u predvečerje 62° godišnjice blažene smrti ovoga velikog čovjeka vjere i pastira Crkve, mučenika za jedinstvo Crkve, osobe duboke duhovnosti i velikog branitelja ljudskih prava“.

Rektor Đurin u prvom redu je pozdravio i izrazio zahvalnost kardinalu Semeraru što je prihvatio poziv da predslavi svetu Misu na blagdan mučenika koji je „u mračnim povijesnim vremenima bio vitraj kroz koji je svjetlost Gospodinova ulazila u Crkvu“. Izražavajući svoju radost zbog prisustva nuncija mons. Lingue i pozdravljajući ga, napomenuo je „kako nam je svima poznata njegova pobožnost koju gaji prema blaženom Stepincu“. Među gostima na poseban način Rektor je istaknuo prisustvo p. Gernota Wissera DI rektora zavoda Germanicum et Hungaricum čiji je pitomac bio blaženi mučenik.

Kardinal Semeraro u prigodnoj homiliji osvrnuo se u prvom redu na biblijska čitanja povlačeći paralele sa životom blaženog Stepinca. Na poseban način istaknuo je kako je mučenikov život bio zrcalo u kojem se ogledao Kristov život i samim time i nama primjer za nasljedovati. Nadalje, na temelju evanđeoskog odlomka koje je govorilo o zrnu koje ako ne umre ne daje ploda kardinal je naglasio upravo mučeničku smrt blaženog Stepinca kao konkretan primjer ispunjenja te Isusove parabole. Odmičući se od liturgijskih čitanja kardinal Semeraro podsjetio je okupljene vjernike na riječi i razmišljanje sv. Ivana Pavla II. prigodom Stepinčeve beatifikacije. Sveti Papa naglasak je stavio na četiri stožerne točke koje su resile Stepinčev život: vjera u Boga, poštivanje svakoga čovjeka, ljubav prema svima koja ide do opraštanja, jedinstvo Crkve koju predvodi Petrov nasljednik. Nadalje, prisjetio se i poruka koje je papa Benedikt XVI. izrekao o tome crkvenom velikanu sa njegova groba u Zagrebu prilikom svoga apostolskog putovanja 2011. godine. Na poseban način naglasio je definiciju koju je Benedikt XVI., još tada kao kardinal, izrekao o Stepincu u Rimu u crkvi sv. Jeronima 1998. godine: a to je da je bio Božji odvjetnik na zemlji koji je branio pravo čovjeka da živi s Bogom, koji je branio Božji prostor ovdje na zemlji. Spomenuo se potom i riječi sv. Ivana XXIII. na dan Stepinčeve smrti. Na koncu podijelio je sa okupljenom zajednicom i svoje osobno iskustvo blaženog Stepinca. Prisjetio se svojih sjemenišnih dana kada su sa velikim zanimanjem kroz dostupni tisak pratili život i uzničke dane blaženog mučenika te kako im je on bio uzor i primjer kao mladim školarcima i svećeničkim kandidatima. Spomenuo se i svoga posjeta Zagrebu prije nekoliko godina dok je kao biskup Albana bio sa bogoslovima u Hrvatskoj. Tada je i sam osobno ostao udivljen mnoštvom naroda koje je običnim radnim danom molilo kod Stepinčeva groba.

Na koncu svete Mise rektor Đurin je zahvalio kardinalu Marcellu Semeraru za njegovu prisutnost i svjedočanstvo među okupljenom zajednicom te ga zamolio da prenese Svetom Ocu izraze sinovske odanosti prema njemu te pobožnost vjerničke zajednice u Rimu i u cijeloj Hrvatskoj koji živo iščekuju kanonizaciju „toga velikog i svetog čovjeka istine i vjere, punog milosrdne ljubavi i suosjećanja za siromašne i malene“.

Svetoj Misi nazočili su i predstavnici diplomatskog zbora među kojima Tea Zupičić, otpravnica poslova Veleposlanstva Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici, Jasen Mesić, veleposlanik Republike Hrvatske pri Republici Italiji, Jakob Štunf, veleposlanik Republike Slovenije pri Svetoj Stolici i Stjepan Ribić, generalni konzul Republike Hrvatske u Milanu.

Liturgijsko pjevanje animirao je zavodski zbor na čelu sa vlč. Brunom Diklićem, a kod oltara asistirali su bogoslovi Salezijanske družbe pod ravnanjem ceremonijara vlč. Ivana Marića i vlč. Ivana Lukića.

 

Bojan Ivešić

Foto: Marko Martić