Kardinal Puljić i nadbiskup Barišić u Zavodu sv. Jeronima

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić predvodio je euharistijsko slavlje na Dan hrvatske neovisnosti, u nedjelju, 8. listopada u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima. Time je započelo slavlje nedjeljnih svetih misa na hrvatskome jeziku u novom jutarnjem terminu u 9,30 sati, uz onu već postojeću u 18 sati.

Koncelebrirali su splitsko-makarski nadbiskup msgr. Marin Barišić, rektor Zavoda preč. Bože Radoš, službenik Kongregacije za biskupe don Ivan Kovač, rektori bogoslovnih sjemeništa preč. Josip Knežević (Sarajevo), vlč. Michele Capasso (Redemptoris Mater, Sarajevo) i don Jure Bjeliš (Split) te još dvadesetak svećenika.

Svetoj su misi nazočili i diplomatski predstavnici: Slavica Karačić, veleposlanica Bosne i Hercegovine pri Svetoj Stolici; Neven Pelicarić, veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici, te novi veleposlanik Republike Hrvatske pri Talijanskoj Republici Jasen Mesić.

U homiliji, kardinal Puljić istaknuo je važnost osobnoga susreta s Bogom za što je potrebna ispravna slika o Njemu. Osvrćući se na nedjeljna čitanja, Kardinal je poručio: „Često čujemo Božju riječ, ali ona ne dospijeva do nas. Ta riječ nekako prođe kroz našu spoznaju, a ne dotakne se srca.“ Tumačeći prispodobu o vinogradu i vinogradarima, kardinal Puljić napomenuo je kako je zapravo svaki pojedinac vinograd kojeg Bog želi s ljubavlju obraditi i njegovati. „Slušajući riječ Božju moram sebe pronaći. Ne smijem odbaciti Božju ponudu, nego prihvatiti milost koju mi daje. Važno je biti poučljiv te dopustiti da me Evanđelje odgaja, formira, osposobljuje za suradnju s Bogom kako bih bio njegov suradnik“, rekao je Kardinal.

Inače, kardinal Vinko Puljić i splitsko-makarski nadbiskup msgr. Marin Barišić boravili su 7. i 8. listopada u Papinskom hrvatskom zavodu sv. Jeronima. Prethodnih su dana, zajedno s drugim predstavnicima Crkve u Hrvata, sudjelovali na Međunarodnom skupu o novim temeljnim smjernicama svećeničkoga odgoja kojeg je u Castel Gandolfu priredila Kongregacija za kler.

 

Tekst: Franjo-Frankopan Velić / Dražen Kustura

Slike: Dražen Kustura