Jesenski susret hrvatskih studenata u Rimu

naslovna-susret-studenataU nedjelju, 13. studenog 2016., uoči spomendana prvog hrvatskog kanoniziranog sveca, sv. Nikole Tavelića, svečanim euharistijskim slavljem obilježen je jesenski susret hrvatskih studenata u Rimu, te je, po običaju, predstavljen novi Hrvatski rimski adresar za akademsku godinu 2016./2017.

U zajedništvu s pedesetak svećenika, u ispunjenoj zavodskoj crkvi sv. Jeronima, euharistijsko slavlje je predslavio i propovijedao o. Dario Tokić, OCD, rektor crkve sv. Terezije od Djeteta Isusa u Rimu. Na samom početku sve je prisutne pozdravio rektor Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima preč. Bože Radoš.O. Tokić u svojoj je homiliji istaknuo kako Gospodin, koji u evanđelju poziva da budemo pozorni na znakove posljednjih vremena, naizgled plaši i prijeti, ali u pozadini se nalazi poruka milosrđa koja se ovdje ostvaruje u djelu neuka poučiti. To će možda jednom biti i naš zadatak, nas koji smo ovdje na studiju, nastavlja o. Tokić, ali ne smijemo zaboraviti da se uputa i studij za istinski život u Bogu nalazi samo u jednoj knjizi – Evanđelju. Nadalje, pravo svjedočanstvo je svjedočasntvo ne riječi, već života. Po tome je i sv. Nikola Tavelić ostvario svoju svetost – naviještao je Evanđelje, Božju riječ, među muslimanima samom svojom prisutnošću. Njegova prisutnost bila je evangelizacija; tako i svaki od nas – ono što nalazimo u Evanđelju, utjeloviti u sredini u kojoj smo pozvani djelovati, zaključuje o. Tokić.

Na kraju mise riječi zahvale uputio je rektor Radoš koji je na poseban način pozdravio veleposlanicu Bosne i Hercegovine u Italiji Željanu Zovko koja ovih dana napušta tu službu i kao zastupnica Republike Hrvatske odlazi u Europski parlament te joj zahvalio za njezin rad i njenu prisutnost u životu hrvatske rimske zajednice i crkve sv. Jeronima. Osim nje, na misi su sudjelovali i drugi diplomatski predstavnici u Rimu: Slavica Karačić – veleposlanica Bosne i Hercegovine pri Svetoj Stolici te Damir Grubiša – veleposlanik Republike Hrvatske u Italiji.

Nakon toga predstavljen je novi Hrvatski rimski adresar koji Zavod svake godine priređuje i izdaje. Adresar je predstavio član Zavoda don Franjo Frankopan Velić, svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije. Adresar je grafički oblikovao član Zavoda vlč. Tomislav Hačko, svećenik Zagrebačke nadbiskupije, a u pripremi su sudjelovali još i vicerektor Marko Đurin, s. Ksenija Parag, te pitomci Zavoda: Miodrag Brkan, Siniša Jozić, Tomislav Kutleša, Zvonimir Mikulić, Matej Petrić i Ivan Popić. Svojim prilogom u troškovima tiskanja adresara i ove godine sudjelovala je obitelj Mršić-Mazzetta.

Susret je završen prigodnim druženjem u zavodskome salonu na prvome katu.

Matej Petrić

Foto: Zlatko Matić