Jesenski susret hrvatskih rimskih studenata i proslava sv. Nikole Tavelića, 10. studenoga 2013.

PHOTO Adresar 2013_2014U nedjelju 10. studenoga 2013., Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima organizirao je tradicionalnu proslavu blagdana sv. Nikole Tavelića i Jesenski susret hrvatskih rimskih studenata. Tom  prigodom, svečano Misno slavlje u hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu predvodio je o. Miljenko Hontić, generalni definitor franjevaca konventualaca. Susret je započeo Misnim slavljem proslave sv. Nikole Tavelića. Uz predsjedatelja slavlja o. Hontića i rektora msgr. Bogdana, te novoimenovanog vicerektora vlč. Marka Đurina u koncelebraciji je sudjelovalo pedeset hrvatskih svećenika koji se nalaze na studiju ili vrše službe u crkvenim ustanovama ili na fakultetima u Rimu. Liturgijsko pjevanje animirao je studentski zbor crkve sv. Jeronima. Proslavi je nazočio  veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici, Filip Vučak, veleposlanica Bosne i Hercegovine pri Svetoj Stolici Slavica Karačić te  brojni hrvatski studenti i redovnice.

U prigodnoj homiliji, o. Hontić progovorio je o veličini mučeništva i svjedočanstva sv. Nikole Tavelića povukavši paralelu s liturgijskim čitanjima 32. Nedjelje kroz godinu. „Slušajući današnje prvo čitanje iz Druge knjige Makabejaca o mučeništvu sedam sinova s njihovom majkom, možemo primjetiti kako se prigodno uklapa u naše slavljenje blagdana sv.Nikole Tavelića. Gotovo da bismo mogli usporediti mučeničku smrt Makabejaca s mučeništvom sv. Nikole i njegove trojice subraće. Vrlo slično su nemilosrdno i strašno mučeni do smrti i jedni i drugi i to samo zato jer su drugačije vjerovali od svojih krvnika. I ono što je važno u oba slučaja jest činjenica da tu svoju vjeru nisu htjeli pogaziti ni pod cijenu strašnih muka i same smrti, iako su to možda i mogli. Što nam danas govori mučeništvo sv. Nikole Tavelića? Nekima će možda izgledati malo pretjeran način svjedočenja vjere sv. Nikole, posebno iz ove naše perspektive i poimanja svjedočenja u današnjem društvu tzv „tolerancije i poštovanja“. Netko će si postaviti pitanje; je li doista bilo potrebno da sv. Nikola izloži svoj život tolikom riziku, znajući da bi zbog svjedočenja mogao biti i pogubljen? I zašto se nije povukao kad je vidio da bi mogao zaglaviti? Zar se makabejski mučenici nisu mogli na čas pretvarati i tako si spasiti život?“ – istaknuo je na početku homilije o. Hontić. U nastavku homilije, o. Hontić se osvrnuo i na aktualnu situaciju društva koje je upalo u opasnost diktature relativizma, indiferentizma i osrednjosti života citirajući riječi pape Benedikta XVI koje je uputio generalnim redovničkim poglavarima. Osvrnuo se o. Hontić i na aktualnu situaciju u domovini. „ Upravo ovih dana imamo prilike čuti kako se u našoj zemlji inicijativa za poštivanje ljudskog braka, pod nazivom „U ime obitelji“ nastoji proglasiti „prljavim pokretom“. Inače smo već navikli slušati da nas kršćane  nazivaju konzervativnima, nesuvremenima, a onda i zaostalima samo zato jer se zalažemo za obranu Božjeg i naravnog zakona na kojem jedino može počivati i rasti zdravo društvo i zdrava civilizacija; civilizacija ljubavi.“ – zaključio je o. Hontić.

Na kraju, rektor msgr. Jure Bogdan zahvalio je o. Miljenku Hontiću na na predvođenju misnoga slavlja. Uz jesenski susret hrvatskih rimskih studenata redovito se tiska i predstavlja Hrvatski rimski adresar. Tako je i ovom prigodm objavljen adresar za akademsku godinu 2013./2014. kojeg su pod vodstvom rektora Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima msgr. Jure Bogdana uredili: s. Ksenija Parag, vlč. Pavao Gospodnetić,  vlč. Hrvoje Kalem,  vlč. Marko Đurin i vlč. Hrvoje Katušić. Ovogodišnji adresar posvećen je svećeniku, profesoru Josipu Pazmanu, prvome rektoru suvremenog Zavoda sv. Jeronima u prigodi 150. obljetnice rođenja. Josip Pazman je bio rektor Zavoda sv. Jeronima svega nekoliko mjeseci, ali kroz svoj predani svećenički rad ostavio je upečatljiv trag. U adresaru se mogu pronaći temeljni podaci s adresama hrvatskih svećenika, redovnika, redovnica, bogoslova, katoličkih laika studenata u Rimu na crkvenim i državnim sveučilištima. Adresar donosi i popis hrvatskih svećenika na službi u Rimu i Italiji. Isto tako donosi i popis hrvatskih redovnica na službi u Rimu i Italiji. I ove godine u novome adresaru je popis s adresama diplomatskih predstavništava Republike Hrvatske te Bosne i Hercegovine pri Svetoj Stolici i u Italiji, brojne adrese crkvenih sjedišta i biskupskih konferencija Hrvatske te Bosne i Hercegovine. U adresaru se također nalaze osnovne informacije i za sve hodočasnike, kao što su: raspored svetih misa u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu, raspored ispovijedanja na hrvatskom jeziku u Bazilici sv. Petra u Vatikanu, te adresa web stranice Papinskoga hrvatskog Zavoda i Hrvatske crkve svetoga Jeronima.

Hrvatski rimski adresar 2013./2014., čiji je tisak i ovaj put sponzorirala obitelj Mršić – Mazzeta, podijeljen je svima za vrijeme domjenka u Zavodskome salonu.