Hrvatski biskupi iz Bosne i Hercegovine u pohodu Ad limina. Slavili sv. misu u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima

000IMG_8036

Hrvatski biskupi iz Bosne i Hercegovine, koji u Rimu borave od 10. do 17. ožujka na pohodu „Ad limina apostolorum“, slavili su u nedjelju, 15. ožujka svetu misu u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima. Euharistijsko slavlje je predvodio kardinal Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski. U koncelebraciji su bili ostali članovi Biskupske konferencije BiH: msgr. Franjo Komarica, biskup banjolučki i predsjednik BK BiH; msgr. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski; msgr. Tomo Vukšić, vojni biskup; msgr. Pero Sudar, pomoćni biskup vrhbosanski; msgr. Marko Semren, pomoćni biskup banjolučki. Također su koncelebrirali: msgr. Ivo Tomašević, generalni tajnik BK BiH koji prati biskupe, te poglavari i studenti Zavoda sv. Jeronima i drugi hrvatski svećenici na službi ili studiju u Rimu. Misi su nazočili gđa. Slavica Karačić, veleposlanica Bosne i Hercegovine pri Svetoj Stolici, te g. Filip Vučak, veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici.

Kardinal Puljić je u homiliji skrenuo pozornost na neshvaćanje Božje riječi koje se javlja u današnjem društvu, ali i katkada u našem vlastitom životu. Prvo čitanje iz Knjige Ljetopisa govori upravo o tome kako Izraelski narod nije shvaćao ni prihvaćao Božju riječ, nego protivio se i izrugivao one koji su im navješćivali tu riječ. No, Bog nije ostavio svoj narod, nastavio je Kardinal, nego se utjelovio u Isusu Kristu. Evanđelje današnje nedjelje donosi razgovor Isusa i Nikodema. U tome se razgovoru Isus služi starozavjetnim slikama, te tako želi dovesti Nikodema do otajstva Božje ljubavi koje će se očitovati u Isusovoj muci i križu, objasnio je Kardinal. Ispričao je jednu zgodu iz života crkvenoga naučitelja sv. Bonaventure: Kada su ga pitali njegovi suvremenici, gdje je stekao toliku mudrost i znanje, poveo ih je do svoje ćelije i pokazao im – raspelo. Drugo čitanje iz Poslanice Efežanima kaže da je Bog „bogat milosrđem“ – jedna od najdubljih misli sv. Pavla, a istodobno jedna od temeljnih nakana pape Franje, istaknuo je Kardinal. Ova korizma je poziv i nama da uđemo u otajstvo Križa i upoznamo Božje milosrđe, te se tako otvorimo Božjoj riječi prihvaćajući je u svome životu, zaključio je.

Tijekom misnoga slavlja pjevao je zbor Zavoda sv. Jeronima, sastavljen od svećenika Zavoda, časnih sestara i vjernika laika hrvatske rimske zajednice, pod ravnanjem vlč. Josipa Vidasa. Ministrirali su hrvatski bogoslovi iz Papinskoga zavoda „Germanicum et Hungaricum“.

Biskupi BiH s Papom 16.03.2015. (1)

Biskupi su za vrijeme pohoda smješteni u Papinskome hrvatskom zavodu sv. Jeronima, a tijekom protekloga tjedna obavili su veći dio razgovora i susreta s pročelnicima i(li) drugim službenicima dikasterija Rimske Kurije, među ostalim s kardinalom Gerhardom Ludwigom Müllerom u Kongregaciji za nauk vjere i s kardinalom Beniaminom Stellom u Kongregaciji za kler. Također su slavili mise u rimskim bazilikama: na grobu sv. Petra u Vatikanu; u krstionici sv. Ivana u Lateranu; u crkvi sv. Marije „in Ara Coeli“ (nad grobom bl. Katarine Kotromanić Kosača); u bazilici sv. Marije Velike na Eskvilinu, u bazilici sv. Pavla izvan zidina. U ponedjeljak, 16. ožujka biskupi su pohodili Kongregaciju za katolički odgoj. Nakon toga sve biskupe s njihovom pratnjom primio je u posebnu audijenciju papa Franjo. Pohod „Ad limina“ hrvatskih biskupa iz Bosne i Hercegovine završava u utorak 17. ožujka kada je među ostalim predviđen pohod biskupa Kongregaciji za biskupe.

Inače, prema crkvenom pravu, svi biskupi jedne zemlje ili jednoga kraja moraju redovito (uglavnom svakih pet godina) doći u Rimu na pohod „Ad limina apostolorum“ kako bi predstavili Papi stanje u svojim biskupijama. Pri tome se susreću osobno sa Svetim Ocem i s pročelnicima dikasterija Rimske Kurije. Predviđa se da bi pohod „ad limina“ hrvatskih biskupa Hrvatske biskupske konferencije mogao biti 2016. godine.