Hrvatska crkva sv. Jeronima u Rimu uključena u projekt „Iter Europaeum“

Prigodom proslave 50. obljetnice službenih diplomatskih odnosa Svete Stolice i Europske unije u Rimu od nedjelje 9. svibnja započinje inicijativa pod nazivom „Iter Europaeum“. Projekt organizira Delegacija Europske unije pri Svetoj Stolci u suradnji s veleposlanstvima pojedinih zemalja Europske unije pri Svetoj Stolici, a uključuje hod po 25 crkava u Rimu. Svaka pojedina zemlja članica  Europske unije izabrala je jednu crkvu u Rimu s kojom je posebno vezana povijesnim vezama ili na druge načine.

Hod po europskim crkvama u Rimu započinje u nedjelju 9. svibnja kada se slavi Dan Europe. Toga će dana biti svečana sveta misa u Bazilici sv. Ivana Lateranskog koju će predvoditi kardinal Angelo de Donatis, papin vikar za Rimsku biskupiju te će se potom nastaviti svake nedjelje hodom prema pojedinim crkvama u kojim će biti slavljene svete mise, održani koncerti te razgledavanje samih crkava. Hod će trajati sve do nedjelje 27. lipnja.

U projekt „Iter Europaeum“ je uključena i Hrvatska crkva sv. Jeronima u Rimu. U njoj će u nedjelju 30. svibnja, kada Republika Hrvatska slavi i svoj Dan Državnosti, biti slavljena svečana sveta misa u 10 sati koju će predvoditi kard. Mario Grech, generalni tajnik Sinode Biskupa u Rimu. S hrvatske strane, u organizaciji projekta sudjeluje Veleposlanstvo Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici zajedno s rektorom Hrvatske crkve sv. Jeronima u Rimu.

Sve će se odvijati u skladu s važećim epidemiološkim normama te će se na nedjeljnim slavljima moći sudjelovati samo uz pozivnicu, a u ostale dane moći će se slobodno posjetiti crkve u terminima kada su one otvorene za javnost. U svakoj crkvi nalazi se zasebni pano – totem na kojem se nalaze osnovne informacije o crkvi te kratki prikaz povijesti diplomatskih odnosa Svete Stolice i Europske unije.

Vodič za hod po crkvama i druge detaljne informacije mogu se pronaći na web stranici: https://www.itereuropaeum.eu/