HKD Napredak u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima

Skupina članova Hrvatskoga kulturnog društva „Napredak“ pohodila je u nedjelju, 17. siječnja Hrvatsku crkvu sv. Jeronima u Rimu. U skupini je bilo 49 napredkovaca iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore u pratnji prof. dr. Franje Topića, predsjednika Napredka iz Sarajeva, te 36 iz Austrije u pratnji prof. Filipa Zloušića, predsjednika Napredka iz Beča. Među hodočasnicima bili su i svećenici koji slave 40 godina misništva: msgr. Marko Cvitkušić – kancelar Sisačke biskupije, msgr. Mato Janjić – župnik u Travniku, fra Ćiro Lovrić – župnik u Bili-Livno, don Ivan Ravlić – župnik u Posavskoj Mahali i fra Pavo Vujica – profesor na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom i već spomenuti prof. Franjo Topić.

Hodočasnici su također sudjelovali na redovitom večernjem euharistijskom slavlju na hrvatskom jeziku koje je predvodio zavodski svećenik don Marin Batur iz Zadarske nadbiskupije. Nedjeljno evanđelje o prvom Isusovom čudu na svadbi u Kani Galilejskoj upućuje na tri stvari: na jednostavnost i skrovitost Isusovoga djelovanja, na pozornost prema Isusovim riječima i konačno na radost koju donosi vjera. Upravo je to okvir za životni put svakoga kršćanina.

Povodom Svete godine milosrđa Napredkovci su došli na hodočašće u Rim gdje borave od 14. do 18. siječnja. Na poziv talijanskoga Pokreta kršćanskih radnika (Movimento Cristiano Lavoratori – MCL) sudjelovali su na posebnoj audijenciji s papom Franjom u prošlu subotu. Tom su prilikom Papi darovali sliku posljednje bosanske kraljice hrvatske krvi Katarine Kotromanić Kosača, rad slikara Ante Mamuše iz Novoga Travnika. Kraljica Katarina je inače pokopana na rimskom Kapitoliju u crkvi S. Maria in Ara Coeli a njezina dvorska pratilja u crkvi sv. Jeronima. U nedjelju su također sudjelovali na Papinoj molitvi Angelusa na Trgu sv. Petra te potom na euharistijskom slavlju u Vatikanskoj bazilici koje je predvodio latinski patrijarh Jeruzalema msgr. Fouad Twal.