Godišnji izlet u Firencu

naslovnicaStudenti i poglavari Papinskoga hrvatskog zavoda sv. Jeronima zajedno s časnim sestrama iz Zavoda, bili su u nedjelju, 17. svibnja o.g. na svome godišnjem izletu. Posjetili su kulturno središte Toskane, grad Firencu.

Stručno vodstvo osigurala im je Firentinska nadbiskupija preko udruge Ars et fides (Umjetnost i vjera) koja djeluje u sklopu Katehetskoga ureda nadbiskupije. Svrha udruge Ars et fides je – katehizacija preko umjetnosti. Firentinska je nadbiskupija prepoznala da njezina bogata kulturna baština ne smije služiti tek za muzejski, izložbeni prostor, nego da se treba i može iskoristiti za katehizaciju, pa čak i za prvu evangelizaciju. Stoga, svojim besplatnim, stručnim vodstvima po firentinskim crkvama, Ars et fides želi ići iznad uobičajene turističke ponude, te predstaviti sakralnu umjetnost u svim svojim dimenzijama: povijesnoj, umjetničkoj i kršćanskoj. Udruga osobito nastoji mnogobrojnim posjetiteljima firentinskih crkava otkriti i približiti izvorni, vjerski kontekst vrijednih umjetnina: arhitektonska struktura jedne crkve, njezina unutarnja rasporedba, mozaici, freske, skulpture – sve to ima svoj vjerski i liturgijski smisao i poruku te može današnjem čovjeku, zainteresiranom za umjetnost, služiti za bolje upoznavanje kršćanstva. Udruga Ars et fides djeluje na volonterskoj bazi: Vodiči su vjernici laici različite dobi i zvanja, posebno pripremljeni za ovu službu. Oni kao volonteri izdvajaju dio svoga slobodnog vremena kako bi bili besplatno na raspolaganju turistima i hodočasnicima. Trenutačno ih ima oko šest stotina.

Članove Zavoda sv. Jeronima vodili su volonteri, Enrico Santini sa svojom suprugom. Njih obadvoje su umirovljenici i sudjeluju u programima Ars et fides. Na zanimljiv i stručan način, s mnogo znanja i srca, proveli su pitomce Zavoda kroz povijesnu jezgru Firence i predstavili im crkve: Krstionicu S. Giovanni, Katedralu S. Maria del Fiore i Baziliku S. Lorenzo. Enrico Santini ih je također upoznao s djelovanjem još jedne humanitarne dobrotvorne udruge, u kojoj i on djeluje više od 40 godina: to je Confraternità della Misericordia di Firenze (Bratovština Milosrđa), u narodu vrlo poštovana i cijenjena kao La Misericordia. Utemeljena je 1244. godine i neprekinuto djeluje sve do danas. Pitomci Zavoda posjetili su glavno sjedište Misericordije, nadomak Katedrale, te upoznali povijest i djelovanje ove dobrotvorne bratovštine. U Misericordiji su od samoga početka sudjelovali svi staleži Firence: plemići, građani i svećenici. Njihovo djelovanje obuhvaća sedam tjelesnih djela milosrđa koje i danas ostvaruju na raznolike načine: Volonteri Misericordije među ostalim pružaju besplatan prijevoz bolesnika u bolnicu; idu na hitne intervencije; organiziraju cjelodnevna i cjelonoćna dežurstva za starije, bolesne i nepokretne; nabavljaju živežne namirnice za siromašne; nude zimski smještaj za žene beskućnice; uzdržavaju starački dom te dom za djecu s posebnim potrebama. Pri tome se financiraju isključivo iz dobrovoljnih priloga.