Godišnja vizitacija Zavoda sv. Jeronima

Požeški biskup msgr. Antun Škvorčević, kao predsjednik Biskupskoga povjerenstva za Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima u Rimu, obavio je redovitu godišnju vizitaciju Zavoda od 6. do 9. ožujka 2018. godine. Tijekom vizitacije, u osobnim razgovorima s poglavarima, djelatnicima i svećenicima studentima, upoznao se s cjelokupnim duhovnim i materijalnim stanjem Zavoda.

Posljednjega dana vizitacije biskup Škvorčević predvodio je u zavodskoj kapelici euharistijsko slavlje u koncelebraciji s poglavarima i svećenicima studentima. U homiliji se osvrnuo na prvo čitanje iz Knjige proroke Hošeje koje govori o nužnosti povratka naroda k Bogu. U ljudskoj povijesti pa i u našim životima nema reverzibilnih procesa – istaknuo je msgr. Škvorčević – uvijek smo u razvoju, u hodu. Kako onda shvatiti prorokov poziv na povratak?, zapitao se biskup. Objasnio je da prorok upozorava na odmak od Boga: napuštajući put koji vodi k Bogu, čovjek se zaustavlja i ne može dalje. U korizmi, ovaj se poticaj na povratak spaja s pozivom na obraćenje. Hebrejska i grčka riječ za obraćenje temelje se na slici tjelesnoga okreta. Obraćenje na koje nas poziva Sveto Pismo ne može biti djelomično, nego mora biti cjelovito – „svim srcem i svom dušom“, kako kaže Isus u evanđelju dana. Plod obraćenja je dvostruk. S jedne se strane očituje u ljubavi prema Bogu koja postaje konkretna kada se ne zaustavimo isključivo na govoru o Bogu nego uđemo u razgovor s Bogom, kako jednom zgodno reče sveta Terezija Avilska. S druge pak strane obraćenje se očituje i u ljubavi prema bližnjemu. „Ne budimo samo jedni s drugima, nego i jedni za druge“, pozvao je biskup Škvorčević svećenike Zavoda.

Vizitacija je zaključena zajedničkim susretom svih članova Zavoda s biskupom vizitatorom. Na početku susreta rektor preč. Bože Radoš iznio je godišnju statistiku Zavoda. U akademskoj godini 2017./2018. u Zavodu, uz rektora i vicerektora, borave 25 svećenika studenta. Dolaze iz četiri suverene države: iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Rumunjske te iz četiri biskupske konferencije: Hrvatske biskupske konferencije, Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda i BK Rumunjske.

Svećenici studenti potječu iz sljedećih (nad)biskupija: Zagreb (4), Đakovo-Osijek (4), Vrhbosna (2), Rijeka (2), Požega (2), Banja Luka (1), Krk (1), Kotor (1), Poreč i Pula (2), Split-Makarska (2), Mostar-Duvno (1), Zadar (1), Bar (1), Temišvar (1).

Studiraju na deset crkvenih (sve)učilišta: Gregoriana – 8, Sveti Križ – 4, Lateran – 1, Salesiana – 1, Augustinianum – 1, Atenej sv. Anzelma – 2, Alfonzijanska akademija – 1, Biblicum – 2, Institut Ivan Pavao II. (brak i obitelj) – 2, Papinski institut za crkvenu glazbu – 1.

Studiraju sljedeće predmete: crkveno pravo (5), teologija braka i obitelji (2), svećenička formacija (2), filozofija (1), pastoralna teologija (1), crkvena povijest (2), Sveto Pismo (2), liturgika (2), pedagogija (1), teologija duhovnosti (1), moralna teologija (1), crkvena glazba (1), dogmatika (1), patrologija (1). Uz to, Studij pri Kongregaciji za kauze svetih upisali su 3 svećenika.

Zatim se biskup Škvorčević osvrnuo na tijek vizitacije, iznio je svoje dojmove i uputio neke poticaje studentima i poglavarima. Uz to, zahvalio je poglavarima i djelatnicima koji omogućuju funkcioniranje Zavoda. Susret je završio razgovorom u kojem su se biskup Škvorčević i svećenici studenti dotakli aktualnih pitanja vezanih uz crkveni život u domovini Hrvatskoj.

Tekst: Franjo Frankopan Velić

Foto: Marko Martić

1 comment to Godišnja vizitacija Zavoda sv. Jeronima