Fra Miljenko Šteko predvodio slavlje Tavelićeva u Rimu

U nedjelju 13. studenoga 2021., Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima organizirao je već tradicionalnu proslavu blagdana sv. Nikole Tavelića, prezbitera i mučenika, koja je ujedno i Jesenski susret hrvatskih rimskih studenata. Tom prigodom, svečano euharistijsko slavlje u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima, uz suslavljenje rektora Marka Đurina, don Peje Orkića, ravnatelja Salezijanskog instituta svetog Tarzicija kao i ostalih svećenika koji su u Rimu na studiju ili na raznim službama, predslavio je fra Miljenko Šteko, gvardijan Međunarodnog zavoda Antonianum u Rimu, član Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM.

        

         U prigodnoj homiliji fra Šteko istaknuo je kako je uvijek dobro i lijepo biti okupljen u Gospodinu, na poseban način to vrijedi za Hrvate okupljene u crkvi sv. Jeronima koja odiše skladom sakralne umjetnosti. Potom je naglasio kako je svaka sveta Misa ukrašena nazočnošću samoga Gospodina Isusa, te nas isto tako sjedinjuje i sa svetima. U tom duhu, nastavio je, mi u ovoj liturgijskoj proslavi dohvaćamo našeg svetog Nikolu Tavelića koji se uvelike raduje što i stoljećima nakon njegove smrti ima sunarodnjaka koji mu se i ovdje u Rimu mole za zagovor. Spomenuvši ukratko najvažnije stvari iz njegova životopisa, prisjetio se njegova proglašenja svetim u Rimu 1970. godine za koju je netko zapisao kako je procvjetala Proljećem našem narodu. Nastavivši svoje primišljanje na temelju liturgijskih čitanja 33. nedjelje kroz godinu, a na poseban način evanđeoskog odlomka, u kojem Isus ne tješi svoje učenike lažnim obećanjima nego im otvoreno govori što će ih zadesiti ako budu Njegovi, a to je progonstvo, istaknuo je kako se isto dogodilo i Nikoli Taveliću i njegovoj braći prigodom mučeništva. Opet, s druge strane, Isus učenike šalje upravo u takav svijet da da mu donese Božju riječ. I to je ono što su činili toliki Isusovi učenici tijekom dva tisućljeća i što smo pozvani činiti i mi danas. U tom smislu fra Šteko istaknuo je poticaj i primjer pape Franje koji i ovom nedjeljom u kojoj se slavi Svjetski dan siromaha želi Crkvu koja malenima, rubnima i siromašnima neće samo govoriti o Kristu nego i živjeti Krista među njima te da cijela Crkva postane Crkva življenoga Evanđelja. Potom je pozvao na povratak Evanđelju što sasvim sigurno nije lak put, ali je jedini ispravni, na način da u čovjeku pokraj sebe koji je u potrebi prepoznamo njegovu bol i pružimo mu ono što mu možemo dati: utjehu, nadu, lijepu riječ.

 

         Na kraju svete mise rektor Đurin zahvalio je fra Miljenku Šteki na predslavljenju te na prigodnoj homiliji, kao i svima koji su na različite načine doprinijeli svečanosti slavlja, a ujedno je i pozdravio sve nazočne svećenike, redovnike i redovnice, studente i studentice, a na poseban način studente koji su ove godine započeli svoj boravak u Rimu. U svom obraćanju rektor Đurin zahvalio je i svima koji su dali svoj doprinos u pripremi jubilarnog 50. izdanja Hrvatskog rimskog adresara 2022./2023. koji je na kraju svete mise predstavio Mišel Kovačević, svećenik Varaždinske biskupije, član Zavoda sv. Jeronima.

         Završetak susreta, nakon svete mise i predstavljanja adresara, obilježen je zajedničkim druženjem u prostorijama Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima.

 

Mišel Kovačević

Foto: Marko Martić