Duhovne vježbe u svetištu „San Gabriele“ u pokrajini Abruzzo

000IMG_7982Godišnje duhovne vježbe za svećenike Papinskoga hrvatskog zavoda sv. Jeronima održane su od 19. do. 22. veljače u svetištu San Gabriele dell’Addolorata (sv. Gabrijel od žalosne Gospe) u mjestu Isola del Gran Sasso d’Italia kod grada Terama u pokrajini Abruzzo. Predvoditelj vježbi bio je don Ivan Bodrožić, svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije i profesor patrologije na katoličkim bogoslovnim fakultetima u Zagrebu i Splitu. Na duhovnim vježbama su sudjelovala 22 svećenika studenta Zavoda sa svojim poglavarima rektorom msgr. Jurom Bogdanom i vicerektorom vlč. Markom Đurinom.

Don Ivan Bodrožić predstavio je nekoliko temeljnih točaka svećeničke duhovnosti razmišljajući o liku svetoga Petra apostola u Evanđelju. Vrijeme koje je Petar proveo s Isusom protumačio je don Ivan kao svojevrstan „studij“, pronalazeći upravo u tome paralelu između Petra i svećenika studenata Zavoda. Kroz pojedine evanđeoske događaje, don Ivan je pokazao na koji je način Petar sazrijevao u svome pozivu. Iz Petrovoga je iskustva donio zaključke kako svećenik može rasti u svome pozivu i tako produbiti svoj osobni odnos s Isusom Kristom.

U svetištu se inače čuvaju relikvije sv. Gabriela od Gospe Žalosne (krsno ime: Francesco Possenti, 1838. – 1862.), redovnika pasionista, koji je, teško oboljevši, preminuo na glasu svetosti u 24. godini života u svome samostanu u Isola del Gran Sasso. Postao je poznat u pokrajini Abruzzo i šire, po mnogim, medicinski dokumentiranim čudesnim ozdravljenjima koja su se počela događati nakon njegove smrti sve do danas. Kanoniziran je 1920. godine, a ubrzo je proglašen zaštitnikom talijanske katoličke mladeži. Prema službenim podatcima, svetište godišnje posjeti oko 2 milijuna hodočasnika, osobito obitelji s bolesnom djecom.