Duhovne vježbe svećenika Zavoda sv. Jeronima u svetištu „San Gabriele“ u pokrajini Abruzzo

Od 22. do 25. veljače 2024. svećenici Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima, zajedno s rektorom Markom Đurinom i vicerektorom Markom Škrabom te mons. Hrvojem Škrlecom, iz Državnog Tajništva Svete Stolice, sudjelovali su na godišnjim duhovnim vježbama u svetištu sv. Gabrijela od Gospe Žalosne (San Gabriele dell’Addolorata) kod redovnika pasionista u mjestu Isola del Gran Sasso u talijanskoj pokrajini Abruzzo. Ovogodišnje duhovne vježbe predvodio je fra Darko Tepert, OFM, generalni tajnik za formaciju i studije Franjevačkog reda.
Fra Tepert, govoreći o temi saveza, kroz šest razmatranja temeljenih na izabranim biblijskim tekstovima, potaknuo je sudionike na razmišljanje o savezništvu koje ostvaruju s Bogom kao svećenici. Tako je prvim i uvodnim razmatranjem kojim su započele duhovne vježbe najavio i protumačio razloge odabira teme saveza. U drugom i trećem razmatranju, u kojem je promišljana motivacija za savez, govorio je o savezničkom odnosu Boga i čovjeka te o spomenu kao jednom od bitnih elemenata saveza. Četvrto i peto razmatranje bilo je sadržano u promišljanju sadržaja savezničkog odnosa odnosno o onom što u savezničkom odnosu veže čovjeka te o onom što veže Boga. Govoreći pritom o onom što čovjeka veže u savezu, fra Tepert podsjetio je prisutne na krsni savez kao temeljni savez, ali i onaj svećenički koji su sklopili primanjem sakramenta svetoga reda. Usto, govoreći o onom što Boga veže u savezu, fra Tepert progovorio je o blagoslovima i prokletstvima kao elementima saveza. U posljednjem i zaključnom razmatranju fra Tepert se prisutnima obratio predstavljajući i aktualizirajući još tri sastavna elementa koji obilježavaju savez: žrtva, znak i slavlje.
Osim razmatranja, duhovne vježbe uključivale su svakodnevno euharistijsko slavlje s homilijom nadahnutom misnim čitanjima, priliku za osobnu i zajedničku molitvu časova te pobožnosti križnoga puta i krunice BDM, kao i mogućnost za povlačenje u samoću u tišini planinskog ambijenta koji okružuje svetište.

Mišel Kovačević
Foto: Mate Žilić