Duhovna obnova Zavoda sv. Jeronima u cistercitskoj opatiji Casamari

U subotu, 14. svibnja 2022., na blagdan svetog Matije apostola, svećenici iz Zavoda sv. Jeronima, zajedno sa rektorom vlč. Markom Đurinom i vicerektorom vlč. Markom Škrabom, obavili su mjesečnu duhovnu obnovu u cistercitskoj opatiji Casamari. Predvoditelj duhovne obnove bio je duhovnik u Zavodu sv. Jeronima p. Alan Modrić koji je održao nagovor prije euharistijskog slavlja i homiliju na euharistijskom slavlju.

 

Po dolasku na teritorij općine Veroli, u blizini Frosinonea, gdje se nalazi danas cistercitska, a nekoć benediktinska opatija Casamari sagrađena u 13. stoljeću, svećenike iz sv. Jeronima dočekao je opat koji im je u brzom razgledu pokazao vrt, klaustar, aulu za kapitule i gotičku crkvu gdje se nalazi oltar Sedmorice cistercitskih mučenika koji su položili svoj život za prijatelja Krista 1799. godine.

Nakon upoznavanja sa opatijom i cistercitskim načinom života unutar nje uslijedio je nagovor p. Modrića pod naslovom „Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas“ (Iv 15, 16). S obzirom da se nalazimo na završetku akademske godine, u uvodnom dijelu duhovnik Modrić pozvao je svećenike studente na svojevrsnu inventuru protekle studentske, pastoralne i duhovne godine. Svoje razmišljanje o ovoj bliskoj povijesti utemeljio je na iskustvu sv. Pavla i njegovog poziva gdje je podcrtao bitne točke služenja Bogu ovog učenika iz Tarza: ponajprije činjenicu da je svatko osobno i konkretno pozvan od Boga, potom snažno apostolovo iskustvo da kad smo slabi da smo onda jaki, jer se snaga po milosti u slabosti usavršuje te na koncu duboku istinu o trajnosti (vječnosti) Božjeg poziva. U svemu ovome duhovnik je pozvao svećenike da razmišljaju o miru i križu u vlastitom životu kao i o trostrukom jedinstvu: s Bogom, bližnjima i samim sobom.

Euharistijsko slavlje predvodio je rektor Đurin, a homiliju je izgovorio p. Alan. Svoju riječ utemeljio je na Božjoj riječi koja na blagdan sv. Matije apostola iznosi činjenicu kako Gospodin svakog svojeg poslanika ne smatra slugom već ga drži svojim prijateljem. Uloga prijatelja progovarao o dostojanstvu, povjerenju, poštovanju ali i bliskosti koju Krist ima sa svojim apostolom. Homiliju je zaključio meditacijom o „Pozivu Krista Kralja“ iz Duhovnih vježbi sv. Ignacija. U njoj utemeljitelj isusovačkog reda razmišlja o časti koju ima pojedinac dok služi zemaljskom kralju upućujući potom na srž meditacije: na razmišljanje o časti koju ima svaki izbranik kojeg Krist Kralj, jedini pravi i istinski vladar, poziva da mu služi, odnosno da poput Njega položi svoj život za prijatelje.

Na kraju svete mise rektor Đurin zahvalio je p. Alanu Modriću na danas upućenim riječima, ali i na stalnoj prisutnosti i raspoloživosti za svećenike u Zavodu sv. Jeronima. Duhovna obnova završila je zajedničkom večerom i povratkom u Zavod sv. Jeronima.

 

Gabrijel Kamber

Foto: Hrvoje Zovko