Duhovna obnova u Zavodu sv. Jeronima

U četvrtak, 15. listopada, na liturgijski spomendan sv. Terezije Avilske, djevice i crkvene naučiteljice, u Papinskom hrvatskom zavodu sv. Jeronima u Rimu održana je mjesečna duhovna obnova.

U uvodnom dijelu duhovne obnove p. Szentmártoni je održao kratki nagovor pod naslovom „Tri marijanske kreposti za studente Zavoda sv. Jeronima“ promatrajući svećenički život pod prizmom triju odnosa s Isusom Kristom koji su potpuno ostvareni u liku i životu Blažene Djevice Marije: biti Isusov sluga, prijatelj i brat. Navodeći kako svaki čovjek u svojem životu pokušava otkriti i postići vlastiti identitet te si time postavlja pitanje „Tko sam ja“, jednako tako svaki svećenik u traganju za vlastitim svećeničkim identitetom mora otvoriti i pitanje „Tko sam ja u odnosu prema Isusu Kristu i kako mene vidi Isus Krist?“ Prolazeći kroz primjere unutar svetopisamskih zgoda u kojima Isus Krist progovara o „svojima“ pronalaze se tri temeljna odnos između Krista i onih koji za sebe mogu reći da su pronašli i definirali božansku dimenziju svojeg identiteta: oni koji su Kristovi njegove su sluge, prijatelji i braća/sinovi. Ističući dvije strane ovih odnosa, tj. mogućnost da se bude dobar ili beskoristan sluga; odan prijatelj ili izdajnik; poslušan ili izgubljen sin, Duhovnik je podcrtao da im je svima zajednička dimenzija osobnog odabranja od strane Boga Isusa Krista koji nije bio naivan već siguran i vjeran do kraja.

Također, pokazao je gdje se ove 3 dimenzije konkretno očituju u životu svakog svećenika. Tako se dimenzija sluge ostvaruje u slavljenju svete mise u kojoj svećenik nije gospodar već služitelj, u molitvi časoslova gdje se očituje vjernost budnog sluge. Dimenzija prijateljstva ostvaruje se preko molitve koja je ulazak u bliskost sa Bogom svojim prijateljem te unutar zajedništva kojeg je potrebno živjeti u svakodnevnici Zavoda poštujući jedni druge. Na kraju, dimenzija dobrog brata-vjernog sina vidljiva je u odnosu prema Božjoj Riječi osobito u obavljanju „Lectio divina“ kao i čitanju i proučavanju crkvenih dokumenata po čemu se dublje ulazi u iskustvo crkvenog zajedništva i duha nove enciklike pape Franje „Svi smo braća“.

Po završetku nagovora ostavljena je mogućnost pristupanja sakramentu pomirenja, nakon čega je vlč. Marko Đurin, rektor Zavoda služio euharistijsko slavlje na kojem je homiliju održao p. Szentmártoni. Osvrćući se na dnevno evanđelje po Luki (Lk 11, 47 -54) u kojem se Krist susreće s pismoznancima i farizejima, Duhovnik je spomenuo kako je naslov njegovog promišljanja „Isus je i danas jak“, iako ga je u ovoj evanđeoskoj  raspravi teško prepoznati kao dobrog i milosrdnog jer naizgled grubo progovara svojim slušateljima. Ipak, prema Szentmártoniu u ovom kratkom ulomku očituju se najljepše crte božanskog poslanja: hrabrost Krista da se suoči s drugima, njegova mudrost jer im je neuhvatljiv te njegova dobrota jer se očituje kao onaj koji je na strani malenih. Isus je i danas ovakav i svoju naklonost malenima pokazuje preko pape Franje koji u svojoj enciklici „Fratelli tutti“ progovara o „sjenama jednog zatvorenog svijeta“ i njegovu „grozničavom konzumerizmu“. Također, Krist je i danas hrabar jer se ne boji ni moderne tehnologije, a kao takav se očitovao i proslavio preko blaženog Carla Acustisa, Božjeg influencera koji je u euharistiji otkrio kraljevski put u nebo i živeći iz nje uspio je već sada na zemlju unijeti daške neba. I na koncu Kristova hrabrost, dobrota, mudrost i obrana malenih pokazana je preko mladog svećenika Roberta Malgesinija iz sjevernotalijanskog grada Coma koji je ubijen, i koji je podnio mučeničku smrt jer je pomagao migrantima i siromašnima, istaknuo je Propovjednik zaključivši svoju homiliju poticajem svećenicima da svu svoju duhovnost usmjere na Isusa Krista tragajući neprestano za njegovom prisutnošću u vlastitoj svakodnevnici.

Na kraju euharistijskog slavlja rektor Đurin zahvalio je p. Szentmártoniju na predvođenju duhovne obnove, promišljanjima koje je s podijelio i riječima koje je izgovorio kao i na trajnoj raspoloživosti i prisutnosti svećenicima Zavoda sv. Jeronima.

Gabrijel Kamber

Foto: Hrvoje Zovko