Duhovna obnova u svetištu Divino Amore

da 015Svećenici studenti i odgojitelji Papinskoga hrvatskoga zavoda sv. Jeronima imali su duhovnu obnovu, u četvrtak 8. listopada 2015., u svetištu Gospe od Božanske ljubavi (Divino Amore) kraj Rima. Duhovna obnova na početku nove akademske godine tradicionalno se održava u ovome znamenitom marijanskom svetištu, a predvodio ju je duhovnik Zavoda o. Mihály Szentmártoni DI, profesor na Gregoriani.

Prigodno je razmatranje o. Szentmártoni održao na temu „Biti svećenik student“ istaknuvši tri vida svećeništva: kristocentrični se odnosi na neizbrisiv biljeg koji svećenik prima svetim redom; pastoralni proizlazi iz službi koje obavlja; milosni pak iz svijesti o nezasluženom daru Božjega poziva. Posvješćujući si ta tri vida svećenik student može svoje svećeništvo autentično ostvariti i kroz studij pripremajući se tako za buduće služenje narodu Božjemu.

Nakon vremena predviđenoga za svetu ispovijed, osobnu molitvu i klanjanje, članovi Zavoda koncelebrirali su na euharistijskom slavlju na talijanskome jeziku koje je u starodrevnoj crkvi Svetišta, u redovitom terminu, predvodio rektor msgr. Jure Bogdan. Pozdravivši na početku talijanske vjernike hodočasnike rektor je objasnio kako članovi Papinskoga hrvatskog zavoda tradicionalno na početku nove akademske godine mole za Gospin zagovor, a uključio je i nakane s kojima su vjernici došli tu večer u svetište, osobito za jednoga bolesnog mladića.

Propovijedao je duhovnik o. Mihály Szentmártoni. Osvrnuo na prispodobu iz evanđelja dana o čovjeku koji je u gluho doba noći pokucao prijatelju na vrata kako bi ga zamolio za pomoć. Takav je prijatelj upravo Isus kojemu uvijek možemo doći i koji će nam uvijek pomoći, istaknuo je o. Szentmártoni.