DON JOSIP VIDAS POLOŽIO LICENCIJAT NA PAPINSKOM INSTITUTU ZA CRKVENU GLAZBU

Svečanim završnim koncertom na orguljama pod nazivom „Exaltabo te Deus meus rex“ 5. ožujka 2020. na Papinskom Institutu za crkvenu glazbu u Rimu, Josip Vidas, svećenik Krčke biskupije i pitomac Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu, u klasi maestra Roberta Marinija položio je licencijat i stekao titulu maestra.

            Program završnog koncerta iz smjera romantične i suvremene glazbe sadržavao je izvedbe djela svjetski poznatih kompozitora Maxa Reger-a, Lionela Rogg-a, Charles-Maria Widor-aa i Franz Liszt-a.

            Don Josip Vidas rođen je 1987. godine u Novalji na otoku Pagu. Nakon osnovne glazbene škole kao kandidat Krčke biskupije završava gimnaziju u sjemeništu u Zadru nakon kojega upisuje Teološki fakultet u Rijeci. Teologiju je diplomirao 2012 sa maksimalnim prosjekom ocjena za što je dobio priznanje rektora Sveučilišta u Zagrebu. Iste godine primio je redove đakonata i prezbiterata. Nakon dvije godine pastoralnog služenja u biskupiji Krk, 2014. godine dekretom biskupa upisuje studij crkvene glazbe u smjeru orgulja na Papinskom institutu za crkvenu glazbu (Pontificio Istituto di Musica Sacra) u klasi maestra Roberta Marini-a te 2017. stječe prvi akademski stupanj bakaleurata. Zatim nastavlja studij i specijalizaciju u orguljama i orguljaškoj kompoziciji na istom institutu i u klasi istoga profesora. Tijekom studija obnašao je službu orguljaša u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima, vodio mješoviti zbor i animirao liturgijsko pjevanje. Više puta u crkvi sv. Jeronima održao je koncert na orguljama na kojem je izvodio nekoliko djela svjetski poznatih kompozitora.

            Završnom koncertu, koji je ocijenjen summa cum laude od strane profesorske komisije,  prisustvovali su brojni gosti među kojima mons. Ivica Petanjak, krčki biskup, rektor Zavoda sv. Jeronima Marko Đurin, vicerektor Marko Škraba, svećenici studenti Zavod sv, Jeronima, roditelji, rodbina, dobročinitelji i prijatelji don Josipa.

Bojan Ivešić

Foto: Marko Martić