Crkveno i državno izaslanstvo Bosne i Hercegovine u crkvi sv. Jeronima

NaslovnicaVisoko crkveno i državno izaslanstvo predvođeno vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem i predsjedateljem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem posjetilo je u srijedu, 11. studenoga Hrvatsku crkvu sv. Jeronima u Rimu. U jutarnjim su satima oba izaslanstva bila kod pape Franje na osobnoj audijenciji kako bi mu zahvalili za pohod Sarajevu 6. lipnja ove godine. Zatim su sudjelovali na redovitoj općoj audijenciji na Trgu sv. Petra, nakon koje su se uputili prema Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima.

Tamo su ih dočekali rektor msgr. Jure Bogdan i vicerektor vlč. Marko Đurin. Rektor je predstavio povijest hrvatskih svetojeronimskih ustanova u Rimu. Potom je kardinal Vinko Puljić slavio svetu misu u koncelebraciji s generalnim vikarom msgr. Lukom Tunjićem te još dvadesetak svećenika članova crkvenog Organizacijskog odbora za doček pape Franje u Sarajevu.

Na svetoj su misi uz predsjednika Dragana Čovića bili također Borjana Krišto – predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Marinko Čavara – predsjednik Federacije BiH, Slavica Karačić – veleposlanica BiH pri Svetoj Stolici te Željana Zovko – veleposlanica BiH u Republici Italiji te drugi visoki državni dužnosnici u Bosni i Hercegovini.

Kardinal Puljić se u homiliji osvrnuo na dva temeljna stava koja su predočena u liturgijskim čitanjima dana: zahvalnost za snagu koju Bog daruje i mudrost koja prepoznaje prave vrijednosti. Istaknuo je primjer svetoga Martina, vojnika iz Panonije koji se opredijelio za Krista jer se dao voditi upravo tom mudrošću. Postavši svećenikom, pa kasnije i biskupom, osobito je promicao pomirenje. Sveti Martin nam može biti primjerom raspoloživosti za Božju volju kako bi i u nama zaživio duh zahvalnosti koji će nas osposobiti za evanđeosko djelovanje, zaključio je Kardinal.