Biskupi msgr. Ratko Perić i msgr. Dražen Kutleša slavili sv. misu u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu

000020130428_181501Na petu uskrsnu nedjelju, 28. travnja 2013., slavili su sv. misu u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu, biskupi msgr. Ratko Perić i msgr. Dražen Kutleša. S njima je koncelebriralo više hrvatskih svećenika. Uz hrvatske vjernike iz Rima na sv. misi su sudjelovali i hodočasnici djelatnici Hrvatskih šuma iz Bjelovara i Požege. Svetu Misu je predvodio i propovijedao msgr. Ratko Perić.

Tumačeći svetopisamska nedjeljna čitanja, biskup Perić je uprizorio evengelizacijsko djelovanje i pastirsku skrb sv. Pavla i sv. Barnabe u prvim kršćanskim zajednicama u Listri, Ikoniju, Pizidiji, Pamfiliji, Pergi i Antiohiji te govorio o povezanosti sv. Pavla, sv. Barnabe, sv. Marka i sv. Petra. Sv. Luka u Djelima apostolskim svjedoči kako su sv. Pavao i sv. Barnaba «učvršćivali duše učenika bodreći ih da ustraju u vjeri jer da nam je kroz mnoge nevolje ući u kraljevstvo Božje».

Biskup se posebno osvrnuo na nevolje o kojima govori sv. Luka, istaknuvši kako se svaki kršćanin susreće u životu s tri vrste nevolja: moralnim, intelektualnim i fizičkim. Nevolje o kojima govori sv. Pavao su iskušenja koja nam mogu pomoći u kršćanskom sazrijevanju na putu prema kraljevstvu Božjem, za razliku od napasti koje dolaze od zloga i koje nas žele umrtviti. O napastima i zlima se govori u molitvi «Oče naš» gdje molimo da nas ih Bog oslobodi.

Rektor Zavoda i crkve sv. Jeronima msgr. Jure Bogdan je posebno zahvalio biskupu Ratku Periću na homiliji istaknuvši kako je upravo njegovo biskupsko geslo «Kroz mnoge nam je nevolje ući u kraljevstvo Božje».