Adventsko-božićni koncert Muškog vokalnog ansambla „Špansko“ iz Zagreba u crkvi sv. Jeronima u nedjelju 8. prosinca 2019.

Muški vokalni ansambl „Špansko“ iz Zagreba pjevat će na svetoj misi u crkvi sv. Jeronima u nedjelju 8. prosinca 2019. u 18.00 sati. Nakon sv. Mise slijedi adventsko-božićni koncert oko 19.00 sati.

Muški vokalni ansambl „Špansko“ je muški zbor iz Zagreba (iz zagrebačkog naselja Špansko). Nastao je u siječnju 2007. godine.

Tijekom gotovo 13 godina svojeg postojanja zbor je održao veći broj samostalnih ili skupnih nastupa, sudjelovao je u glazbenoj večeri Susedgradskih jeseni 2008., Susedgradfestu 2015., te redovito nastupa na Susretima zagrebačkih glazbenih amatera (2007.-2018.). Također, zbor je četiri puta za redom (2009.-2012.) nastupio na međunarodnom natjecanju ženskih i muških komornih zborova u sklopu Glazbenih svečanosti Lipanjski zvuci u Petrinji, 2015. na međunarodnom natjecanju zborova Aurora cantat u Karlovcu, a 2016. godine na međunarodnom natjecanju zborova Adria cantat u Šibeniku i Festivalu glazbe u Zagrebu.

Uz navedene nastupe na smotrama i festivalima, MVA „Špansko“ je imao i više većih ili manjih nastupa u Zagrebu, te diljem Hrvatske (Mursko Središće, Hrvatska Kostajnica, Stari Gradac, Donja Voća, Molve, Kali na otoku Ugljanu, Vinkovci, Lepoglava, Selnica, Bošnjaci).

Do sada je ostvario i nekoliko inozemnih gostovanja: u Bizeljskom (Slovenija), Budimpešti i Szegedu (Mađarska), Grazu (Austrija) te Livnu i Međugorju (Bosna i Hercegovina), gdje je uvijek s radošću i ponosom predstavljao hrvatsku glazbenu baštinu.

Zbor izvodi glazbu širokog spektra: svjetovnu i sakralnu glazbu u rasponu od srednjovjekovlja do danas. Ipak, najveći dio repertoara čine obrade narodnih napjeva iz raznih dijelova Hrvatske, te hrvatska sakralna glazba 20. stoljeća.

Umjetnički voditelj i dirigent zbora, koji trenutno okuplja 24 pjevača, je gosp. Damir Šumečki.