Adventska duhovna obnova svećenika zavoda Sv. Jeronima u Grottaferrati

Povodom početka adventa u subotu 1. prosinca 2018. u „Domu sv. Nikole Tavelića“ sestara Služavki Maloga Isusa u Grottaferrati svećenici Papinskog hrvatskog Zavoda Sv. Jeronima imali su duhovnu obnovu koju je predvodio duhovnik Zavoda pater Mihály Szentmártoni.

Po dolasku u Grottaferratu u poslijepodnevnim satima svećenici Zavoda predvođeni vicerektorom don Markom Đurinom posjetili su generalnu kuću Školskih sestara franjevki Krista Kralja gdje su bili srdačno dočekani od sestara. Nakon kratkog druženja i upoznavanja s poviješću i aktivnostima družbe svećenici su se uputili u kuću sestara Služavki Maloga Isusa. Prije početka duhovne obnove mons. Milan Simčić, svećenik Riječke nadbiskupije upoznao je svećenike s poviješću kuće. U kratkom predavanju mons. Simčić opisao je djelatnost i prilike svećenika koji su uz pomoć providnosti Božje kupili 1959. godine tu kuću, da bi u njoj nastavili poslanje i karitativnu aktivnost bratovštine Sv. Jeronima u pomaganju hrvatskim izbjeglicama nakon Drugoga svjetskoga rata, koja je zbog političkih prilika morala biti iseljena iz Zavoda Sv. Jeronima.

Potom je duhovnik održao svoj nagovor na temu euharistije. Potaknut najavom euharistijskog kongresa koji se treba održati u Mađarskoj, duhovnik je prikazao razvoj euharistijske pobožnosti kroz povijest koja je bila put do svetosti za mnoge i velike svete mistike Crkve te potaknuo na promišljanje o osobnom odnosu prema tome sakramentu žive i stvarne Kristove prisutnosti.

Nakon duhovnoga nagovora i prigode za svetu ispovijed slavljena je sveta misa koju je predslavio nadbiskup mons. Martin Vidović, apostolski nuncij, a prigodnu propovijed uputio je pater Szentmártoni. U propovijedi, potaknut čitanjima iz Apokalipse te Evanđeljem koji govore o Gospodinovom ponovnom dolasku, duhovnik je posebno naglasio milost koju primamo u svetoj ispovijedi te da sve ono što na zemlji budemo ispovjedili neće nas se pitati na posljednjem sudu. Mi se nalazimo u Crkvi koja je sveta i grešna te uvijek moramo biti svjesni da je to Crkva svetaca čemu svjedoče i naša osobna iskustva i dodir sa njima, naglasio je pater Szentmártoni.

Nakon svete mise uslijedila je večera i druženje.

Uz svećenike članove Zavoda, na duhovnoj obnovi sudjelovali su i mons. Juraj Batelja, postulator kauze blaženoga kardinala Alojzija Stepinca, mons. Hrvoje Škrlec, savjetnik Apostolske Nuncijature pri Europskoj Uniji u Bruxellesu, časne sestre Milosrdnice i djelatnice Zavoda.

Tekst: Bojan Ivešić
Foto: Marko Martić