Završena proslava 300. obljetnice rođenja o. Ruđera Boškovića

Na treću nedjelju došašća zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, predvodio je u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu misno slavlje u prigodi završetka proslave 300. obljetnice rođenja Ruđera Josipa Boškovića.

Svečanom misnom slavlju prethodio je Međunarodni znanstveni simpozij „Pater Ruđer Bošković: njegovatelj istine“, održan na Papinskom sveučilištu Gregorijana, u subotu 10. prosinca, u organizaciji i pod pokroviteljstvom spomenutog sveučilišta, Filozofskog fakulteta Družbe Isusove u Zagrebu i Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske. Nakon simpozija otkrivena je pri ulazu u Papinsko sveučilište Gregorijana spomen ploča Ruđeru Boškoviću.

Sudionici slavlja sudjelovali su u nedjelju, 11. prosinca na Trgu sv. Petra na Angelusu gdje ih je posebno pozdravio papa Benedikt XVI., riječima: „Srdačno pozdravljam sve hrvatske hodočasnike, a osobito sudionike simpozija o Ruđeru Josipu Boškoviću, velikom sinu hrvatskog naroda koji je ostavio svoj trag i u gradu Rimu. Ovaj isusovac, znanstvenik i diplomat na izvrstan način utjelovljuje i svjedoči svezu između vjere i znanosti. Dragi prijatelji, neka Gospodin blagoslovi vas i vašu Domovinu. Hvaljen Isus i Marija!“.

Na misnom slavlju završetka proslave 300. obljetnice rođenja Ruđera Boškovića sudjelovalo je u koncelebraciji četrdesetak hrvatskih svećenika među kojima su bili: rektor Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima msgr. Jure Bogdan, rektor Papinskog sveučilišta Gregorijan o. François-Xavier Dumortier, provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove o. Anto Tustonjić, dekan Filozofskog fakulteta Družbe Isusove o. Ivan Šestak.

Na misi su nazočili i predstavnici Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske, veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici gospodin Filip Vučak, veleposlanik Republike Hrvatske u Italiji gospodin Tomislav Vidošević, diplomatski predstavnici drugih zemalja te profesori i sudionici Simpozija.

„Tri stotine godine od rođenja hrvatskog svečenika isusovca iz Dubrovnika, učenjaka, Ruđera Boškovića, okupili su jučer na međunarodni skup ugledne znanstvenike i profesore, predstavnike Boškovićeve domovine – Hrvatske države – na Papinskome sveučilištu Gregorijana. Uz znanstveni sipozij, otkrivanje spomen ploče na Gregorijani u spomen ‘Ruđeru Boškoviću – njegovatelju istine’ trajno su uzdignuli velikog hrvatskog isusovca na međunarodnu crkveno-znanstvenu scenu. Završetak skupa odvija se u hrvatskoj crkvi sv. Jeronima. Pater Bošković je s njome bio povezan na jedan specifičan način. I u njegovo vrijeme kao i kroz prijašnja i naredna stoljeća do danas hrvatska crkva sv. Jeronima bila je i jest istaknuto hrvatsko središte u Rimu koje nas povezuje i integrira“, riječi su kojima je rektor Bogdan pozdravio sudionike na početku misnoga slavlja.

Slaveći treću nedjelju došašća koju nazivamo i nedjeljom radosti, tj. pozivom na radost „Gaudete!“, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić protumačio je u homiliji liturgijska čitanja današnjeg dana, govoreći o radosti i svijetlu kao putu priprave za Božić.

„Poznato nam je da se život bez radosti urušava i postaje nepodnošljivim. A radost ne provire iz ljudske snage, niti ju se može drugima jednostavno prenijeti. Istinska životna radost pripada Bogu i provire iz vjere. Tako su radost i vjera upućene jedna na drugu. One su međusobno bliske i sraštene. I jedna i druga su nositeljice svjetla, s kojim nas je danas suočilo Evanđelje, stavljajući pred nas lik Ivana Krstitelja, svjedoka svjetla, svjedoka dolaska Radosti“, rekao je kardinal Bozanić.

Govoreći o otajstvu svijetla zaključio je Kardinal: „Svijet ne može opstati na zlu i grijehu, nego na načelu dobra i ljepote koja je povjerena nama, bez obzira na našu malenost i krhkost, na grijeh i sjene naših nedosljednosti. Božje svjetlo svijetli u tami i tama ga ne obuzima.“

Spominjući se 300. obljetnice rođenja Ruđera Boškovića i povezujući današnju Božju Riječ koja nas potiče na razmišljanje o otajstvu radosti i otajstvu svijetla, Kardinal je istaknuo: „Oca Ruđera Boškovića možemo promatrati kao čovjeka došašća. U njemu se spaja vjera i pouzdanje u Boga, pozornost i budnost promatrača života, koji je puno vremena posvetio proučavanju zakonitosti svijeta, i ponizno svjedočanstvo služenja koje ne zaboravlja vrelo i uvir svakoga stvorenja.“

„Čini se da stvoreno svjetlo postaje ključem čitanja prirodnih zakonitosti, polazištem za ispitivanja i mjerenja, za izračune i nova otkrića. Čini mi se da bi se na temelju Boškovićeva prirodoznanstvenoga puta mogla izgraditi predivna duhovnost znanosti koja seže duboko u kršćansku teologiju. Stoga je nedvojbeno potrebno više pozornosti posvetiti njegovu djelu i mladim ljudima približiti njegov opus, ali i cjelokupni život, radi zdravoga odgoja znanstvenika“, istaknuo je Kardinal te nadodao: „Govoreći o tome iznimnom čovjeku u znanstvenim se krugovima u hrvatskoj Domovini predugo prešućivala njegova pripadnost Katoličkoj Crkvi, isusovačkomu redu, njegova vjera i poveznica između dubokoga kršćanskog uvjerenja i znanstvenoga rada. Pa i danas susrećemo izbjegavanje tih dodirnica, smještajući znanost u čudnu i nedorečenu neutralnost, pri čemu se misli da bi vjera štetila znanstvenoj objektivnosti. A Bošković je u tim pitanjima bio izravan i nimalo neutralan.“

Svečano misno slavlje animirao je liturgijskim pjevanjem studentski zbor crkve sv. Jeronima pod vodstvom vicerektora don Željka Majića.

Nakon svete mise bio upriličen prijem za sve sudionike kojeg je organizirao Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima. (Ž.F.).