Zahvalna sveta misa povodom 500. obljetnice rođenja pape Siksta V. te adventska duhovna obnova za redovnice, studente i vjernike laike u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu

Treća nedjelja došašća, u tradiciji poznata kao „Gaudete! – Radujte se!“, ove je godine, 12. prosinca, u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu, proslavljena na osobito svečan način. Naime, nedjeljna večernja sveta misa koja se redovito slavi na hrvatskom jeziku, slavljena je kao zahvala povodom 500. obljetnice rođenja pape Siksta V., pape hrvatskih korijena koji je u svom vremenu učinio značajan doprinos za hrvatski narod te za izgradnju sadašnje Hrvatske crkve sv. Jeronima u Rimu.

Koncelebrirano sveto misno slavlje predslavio je mons. Dražen Kutleša, splitsko-makarski nadbiskup koadjutor i apostolski upravitelj Porečke i Pulske biskupije. Prije samog početka misnog slavlja, uvodnim pozdravnim govorom prisutnima se obratio rektor Zavoda vlč. Marko Đurin koji je između ostalog iznio nekoliko bitnih crtica života velikoga pape Siksta V. te ukazao na njegovu izrazitu ljubav prema sv. Jeronimu i hrvatskom narodu.

U prigodnoj homiliji, biskup Kutleša, osvrnuo se na naviještena misna čitanja. Osvrćući se na aktualnu nedjelju radosti, započeo je pitajući se, kako bi čovjek današnjeg vremena trebao doći do radosti i sreće u svom životu?, a odgovor je iščitao iz naviještenog drugog čitanja (Fil 4,4-7) ističući kako se vjernik prije svega treba radovati u Gospodinu u prisutnosti Božjoj, kako iz te prisutnosti treba biti usmjeren na sreću i potrebe drugih, kako je nužno da čovjek današnjice zahvaljuje Bogu na svim pozitivnim stvarima koje su često zasjenjene onim negativnim, te kako je za sreću nužno da čovjek ostane u miru Božjem, a to će uspjeti ako živi po Božjim zakonima. Potom, osvrćući se na naviješteno evanđelje (Lk 3,10-18), istaknuo je nekoliko bitnih stvari na koje vjernike današnjeg vremena poziva Ivan Krstitelj. Rekao je, kako je nužno da vjernik materijalno dijeli s drugima, kako je život u ponekad mukotrpnoj svakodnevici mjesto posvećenja za vjernika, kako je svaki vjernik preteča baš poput Ivana te je na kraju zaključio kako i danas vrijedi Ivanov poziv na svakodnevno obraćenje budući da je to, kako kaže, jedini način na koji vjernik može istinski spoznati Božić.

Na kraju misnog slavlja, prisutnima se obratio rektor vlč. Đurin podsjećajući na međunarodni znanstveni kolokvij „Različiti oblici zajedništva, povijesni i suvremeni prinosi povezivanja Hrvata i Katoličke crkve u Rimu“ koji će u prostorima Zavoda biti održan sutradan 13. prosinca 2021. u 18:00 sati, a ujedno je izrekao riječi zahvale vlč. Hrvoju Zovku, svećeniku Sisačke biskupije te članu Zavoda sv. Jeronima, koji je istoga dana, uoči svečane svete mise u Crkvi svetog Jeronima, predvodio adventsku duhovnu obnovu za redovnice, studente i vjernike laike.

Vlč. Zovko, u svom duhovnom nagovoru, između ostalog, istaknuo je kako vjernici koji se nalaze između dva Isusova dolaska, onog koji se dogodio Njegovim rođenjem i onog kojeg iščekujemo, ne bi trebali zaboraviti na onaj treći koji se događa upravo sada, u svakodnevici gdje god bili, a između ostalog, i istaknuo je kako sama duhovna obnova jest jedan događaj Isusova dolaska. Potom je, osvrćući se na tekst iz Pavlove poslanice Solunjanima (2 Sol 3,6-15) govorio o bitnosti prepoznavanja prioriteta u životu vjernika te nužnosti oslobađanja hiperaktivne raspršenosti u kojoj čovjek želeći činiti mnoga dobra, često propusti činiti ono dobro na koje ga Bog poziva u kontekstu u kojem živi.

 

                                                                     Mišel Kovačević