Umro don Ante Skračić, ex-alumnus Zavoda

Svećenik Šibenske biskupije don Ante Skračić umro je u ponedjeljak 8. listopada. Misa zadušnica održana je u srijedu 10. listopada u župnoj crkvi Sv. Mihovila u Murteru. Pokopan je na groblju Gospe od Gradine.

Don Ante Skračić rodio se u Murteru 3. ožujka 1933. Osnovnu školu počeo u rodnom mjestu. Zbog ratnih neprilika g. 1942. s roditeljima polazi u Zagreb. Godine 1944. upisuje I. razred gimnazije u Dominikanskoj klasičnoj gimnaziji. Godine 1945. vraća se u Murter. Školovanje nastavlja na Državnoj gimnaziji u Šibeniku, a stanuje u Sjemeništu.

Teološki studij pohađa od 1952. u Đakovu. Biskup Ćiril Banić 1957. redi ga za svećenika. Još jednu školsku godinu nastavlja školovanje i pomaže u pastoralu. Župnikom Žirja i Kaprija imenovan je 1958. Spomenuta dva otoka bila su bez župnika od rata, a župne kuće zauzete. Tako u početku stanuje kod svojih u Murteru. Na jesen uspijeva zauzeti jednu sobu u Žirju i tamo se nastaniti. Tek njegov nasljednik uspio je osloboditi obje kuće. Godine 1960. prelazi u Tribunj, gdje doživljava Koncil. Župnikom Zablaća imenovan je 1969. a 1970. prelazi u Raslinu.

Upravu Biskupijskoga pastoralnoga centra u Šibeniku preuzima 1971. Biskup Arnerić zamislio je tu ustanovu kao pokretača duhovne obnove. Na toj dužnosti brine se za svećeničke sastanke i ima pred očima duhovnu obnovu Biskupije. Uz to i nadalje upravlja župom Raslina.

Godine 1979. polazi na studij u Rim. Upisuje crkvenu povijest na Gregorijani, a stanuje u Papinskom hrvatskom Zavodu sv. Jeronima. Radnju za licencijat piše o biskupu Mileti. Godine 1982. imenovan je suradnikom župnika u katedrali u Šibeniku, a prema potrebi privremeno poslužuje i druge župe. Župnikom Murtera imenovan je 1992., a 2003. kancelarom u Biskupskom ordinarijatu u Šibeniku.

U svom radu posebnu pažnju posvećivao je pastoralu obitelji. Mnogo puta sudjelovao je na Obiteljskoj ljetnoj školi i drugim susretima. Bio je član Vijeća za obitelj Hrvatske biskupske konferencije i pročelnik Vijeća za obitelj u biskupiji.